Italia si-a aparat cu succes titlul Fed Cup, invingandu-le in finala pe reprezentantele Statelor Unite ale Americii, cu scorul de 3-1. De 17 ori detinatoare a trofeului Fed Cup, SUA nu a putut conta nici in acest an pe prezenta surorilor Venus si Serena Williams, iar Italia si-a demonstrat inca o data forta, castigand al treilea trofeu din ultimii cinci ani.​

Italia, campioana Fed Cup 2010Foto: Reuters

Dupa prima zi a finalei, Italia conducea cu 2-0, insa Melanie Oudin a reaprins speranta gazdelor, obtinand duminica o victorie importanta in fata campioanei de la Roland Garros, Francesca Schiavone. In cel de-al patrulea meci de simplu, capitanul SUA a ales sa o trimita in joc pe sportiva de 18 ani, Coco Vandeweghe. Mult mai experimentata Flavia Pennetta a invins-o clar, scor 6-1, 6-2 si a adus Italiei al doilea titlu consecutiv la Fed Cup.

"E un moment special pentru mine, pentru echipa, pentru toti. Credeam ca Francesca va obtine punctul si titul si se va termina rapid. Dar Melanie a jucat incredibil si nu era usor sa o opresti", a declarat Flavia Pennetta.

"Bineinteles, daca Serena si Venus ar fi jucat, sansele de a castiga ar fi fost mai mici. Ele sunt doua jucatoare foarte bune, puternice. Dar noi am muncit mult pentru a obtine acest trofeu. Nu conteaza daca surorile Williams au jucat sau nu. Tot noi am fi castigat aceasta competitie minunata si nimeni nu poate sa spuna contrariul. Inainte de a intalni SUA in finala am jucat impotriva altor doua echipe importante si toate jucatoarele lor bune erau acolo", a adaugat Pennetta. Italia a obtinut calificarea in finala invingand cu 4-1 echipa Ucrainei si cu 5-0 echipa Cehiei.

Corrado Barazzutti, capitanul echipei de Fed Cup a Italiei si-a laudat jucatoarele: "Sunt un capitan norocos. Patru finale si trei victorii in cinci ani. Am intr-adevar o mare echipa. Fetele sunt jucatoare foarte bune, sunt prietene si adora sa joace pentru tara lor. Nu e deloc greu sa fiu capitanul lor".

Barazzutii, care a castigat alaturi de Italia Cupa Davis in 1976, a vorbit si el despre absenta surorilor Williams, pentru al doilea an consecutiv, din echipa SUA: "Nu e problema noastra daca Williams nu au jucat impotriva noastra la Fed Cup. Stim cu totii ca SUA este o echipa mult mai puternica daca sunt si surorile Williams, dar ele nu au fost, asa ca nu ne intereseaza".

Finala Fed Cup: SUA - Italia 1-3

Coco Vandeweghe - Francesca Schiavone 2-6, 4-6

Bethanie Mattek-Sands - Flavia Pennetta 6-7(4), 2-6

Melanie Oudin - Francesca Schiavone 6-3, 6-1

Coco Vandeweghe - Flavia Pennetta 1-6, 2-6