Francesca Schiavone s-a calificat pentru prima data intr-o finala de Mare Slem, dupa ce adversara ei din semifinala de la Roland Garros, rusoaica Elena Dementieva a abandonat la scorul de 7-6(3) pentru italianca. Adversara lui Schiavone va fi castigatoarea din partida Stosur/ Jankovic.

Dementieva a facut break la 3-3, dar vantul i-a creat probleme pe propriul serviciu si, dupa doua duble greseli ale rusoaicei, Schiavone reuseste rebreak-ul. Primul set s-a decis la tie-break. Un mini-break ii ofera rusoaicei avantaj (2-0), dar o evolutie extraordinara a lui Schiavone ii ofera acesteia cinci puncte consecutive (5-2). Dementieva sufera, iar italianca se impune cu 7-3 in tie-break, dupa un set ce s-a intins pe durata a 69 de minute.

Elena Dementieva surprinde audienta de pe Philippe Chatrier, rusoaica indreptandu-se direct catre Schiovone pentru a-i strange mana. Dementieva se retrage, iar Schiavone atinge pentru prima data in cariera sa o finala a unui turneu de Mare Slem.

"E fantastic! Inca nu realizez ce se intampla, dar am facut istorie pentru Italia si pentru mine. Ma voi bucura de fiecare moment al finalei!", a declarat Francesca Schiavone la finalul semifinalei cu Dementieva.

"Nu am banuit ca va urma un abandon. Daca Elena Dementieva a abandonat probabil a avut un motiv serios. A fost un set disputat. Cand am fost condusa cu 2-0, mi-am zis ca trebuie sa ma concentrez. Am incercat sa am un retur bun. Am muncit mult pentru a scapa de presiune si de emotii. Antrenorul meu mi-a zis sa ma folosesc de pasiunea si inima mea. Pe aceasta arena am simtit ceva cu adevarat special ", a adaugat italianca.

Elena Dementieva a dezvaluit ca retragerea ei din semifinala a fost cauzata de o accidentare din turul al doilea, la gamba. "Imi era greu chiar sa si merg. M-am accidentat dupa cel de-al doilea meci, impotriva lui Medina Garrigues si astazi problema s-a agravat. Era o durere ascutita, prea mult decat puteam indura. Pur si simplu nu ma puteam misca pe teren. A fost foarte dureros sa merg. Am incercat sa joc, sa lupt deoarece era un moment special. Dar nu am putut merge mai departe, Am fost foarte aproape sa ma opresc si in meciul cu Wozniack, dar am castigat si dupa am avut o zi libera in care nu m-am antrenat deloc si starea mea s-a imbunatatit. Jucand pe zgura nu am facut altceva decat sa agravez accidentarea", a mentionat rusoaica.