Roger Federer castiga intr-un tie-break intens finala de la Australian Open 2010 in fata scotianului Andy Murray, scor 6-3, 6-4, 7-6(11), si isi trece in palmares cel de-al 16-lea trofeu de Mare Slem. Un tenis fantastic aratat de cei doi tenismeni in finala de pe Rod Laver Arena, in care s-au impus talentul, determinarea si sclipirea liderului mondial, Roger Federer.

Andy Murray: "In primul rand il felicit pe Federer pentru realizarile incredibile de pana acum. E ceva special sa reusesti acest lucru in fiecare an. Sper ca intr-o buna zi sa vin si eu aici in Australia si sa castig. Imi pare rau pentru cei de acasa, pentru ca n-am reusit sa castig pentru ei. Multumesc echipei mele".

Roger Federer: "Il felicit pe Andy pentru turneul fantastic pe care l-a facut aici. Esti un jucator prea bun incat sa nu poti castiga un turneu de Mare Slem asa ca nu te ingrijora. Sunt multumit ca am jucat cel mai bun tenis din viata mea in aceste doua saptamani. Multumesc fanilor care au reusit sa scoata tot ceea ce e mai bun din mine. E un eveniment important deoarece am castigat aici in calitate de tata acum. Multumesc pentru tot sprijinul acordat si ne vedem la anul'.

Finala masculina de la Australian Open a inceput cu un schimb lung de mingi intre cei doi tenismeni. Federer ii raspunde cu rabdare lui Murray, intra mai mult in teren, joaca la fileu si ataca decisiv in momentul in care scotianul il egaleaza la 40. Liderul mondial profita de greselile lui Murray, gaseste un unghi perfect pentru a-i lua serviciul adversarului si conduce cu 2-0. Murray mizeaza in continuare pe schimburile lungi de pase, accelereaza la timp si reuseste rebreak-ul. Elvetianul ataca decisiv la fileu in game-ul al 8-lea al meciului si obtine un nou break ce ii permite sa incheie primul set cu 6-3.

In setul secund, Federer ii inchide bine unghiurile lui Murray si obtine break-ul: 2-1. Scotianul isi creaza sanse de break, insa ii lipseste in continuare atacul decisiv si pierde setul secund cu 4-6.

In debutul setului al treilea, Murray resimte dureri la coapsa dreapta, dar nu are nevoie de ingrijiri mediacle si isi continua jocul, reusind un break la 2-3 in favoarea sa. Federer anuleaza doua mingi de break, insa britanicul ii ia serviciul adversarului dupa un duel la fileu: 2-4 in favoarea lui Murray. Andy serveste pentru meci la 5-3, insa nu are forta necesara pentru a inchide setul in favoarea sa. Federer face break-ul iar soarta setului al treilea s-a decis la tie-break. Murray nu reuseste sa gestioneze avantajul obtinut si rateaza cinci mingi de set. Federer transforma a treia minge de meci si castiga al patrulea titlu de la Australian Open

Parcursul celor doi la Australian Open 2010:

Turul 1:

Roger Federer - Igor Andreev (Rusia) 4-6, 6-2, 7-6, 6-0

Andy Murray - Kevin Anderson (Africa de Sud) 6-1, 6-1, 6-2

Turul 2:

Roger Federer - Victor Hanescu (Romania) 6-2, 6-3, 6-2

Andy Murray - Marc Gicquel (Franta) 6-1, 6-4, 6-3

Turul 3:

Roger Federer - Albert Montanes (Spania) 6-3, 6-4, 6-4

Andy Myrray - Florent Serra (Franta) 7-5, 6-1, 6-4

Optimi:

Roger Federer - Lleyton Hewitt (Australia) 6-2, 6-3, 6-4

Andy Murray - John Isner (SUA) 7-6, 6-3, 6-2

Sferturi:

Roger Federer - Nikolay Davydenko (Rusia) 2-6, 6-3, 6-0, 7-5

Andy Murray - Rafael Nadal (Spania) 6-3, 7-6, 3-0 abandon Nadal

Semifinale:

Roger Federer - Jo-Wilfred Tsonga (Franta) 6-2, 6-3, 6-2

Andy Murray - Marin Cilic (Croatia) 3-6, 6-4, 6-4, 6-2

Finala:

Roger Federer - Andy Murray 6-3, 6-4, 7-6(11)