A inceput anul cu ochii in lacrimi dupa ce a fost invins de Nadal in finala de la Australian Open. A revenit senzational si a castigat pentru prima data in cariera Roland Garros-ul, in timp ce la Wimbledon l-a invins pe Roddick dupa o finala de povestit nepotilor.

Anul 2009, vazut prin ochii campionului Roger Federer:

Pana chiar si marii campioni plang, lucru demonstrat de Federer dupa o finala tensionata (decis in cinci seturi) la Australian Open contra lui Rafael Nadal. Invins, elvetianul a izbucnit in lacrimi la finalul partidei, secventa care a facut rapid inconjurul lumii.

Federer plange dupa un meci pierdut contra lui Nadal:

Pe 7 iunie, elvetianul a cucerit Roland Garros-ul dupa ani de asteptari, castigand astfel toate turneele de Mare Slam. Rivalul Nadal (castigatorul ultimelor editii) a parasit prematur turneul, fiind eliminat de Robin Soderling.

A castigat Roland Garros-ul dupa o finala contra lui Robin Soderling:

Pe 5 iunie 2009, Federer intra in istoria tenisului dupa victoria de la Wimbledon (dupa o finala entuziasmanta contra lui Andy Roddick), elvetianul ajungand la cel de-al 15-lea titlu de Grand Slam (vechea performanta ii apartinea lui Pete Sampras - 14 titluri).

Federer il invinge pe Roddick dupa o finala superba:

Nu a reusit sa castige US Open-ul, invins fiind de catre Del Potro in finala, dar a bifat mingea turneului american in semifinala contra lui Novak Djokovic.

Vezi aici super reusita lui Federer contra lui Djokovic:

Dominatia lui Roger Federer in lumea tenisului nu a putut trece neobservata, Asociatia Jucatorilor Profesionisti de Tenis (ATP) declarandu-l pe elvetian jucatorul deceniului. Federer, " probabil cel mai mare jucator care a infrumusetat vreodata jocul" este considerat cel mai bun tenismen de la trecerea in noul mileniu si este o prezenta constanta si in TOP 10 al recordurilor si realizarilor din tenis din acest deceniu, realizat de ATP.

Vezi aici cateva dintre momentele magice reusite de Federer in 2009: