Rafael Nadal a inceput anul 2009 din postura de lider mondial, dar il va termina pe locul secund, dupa cateva luni (din a doua jumatate a anului) in care a fost de nerecunoscut. Singurul trofeu care i-a dat incredere a fost castigarea Cupei Davis, cu nationala Spaniei. Cu toate acestea, ibericul este optimist: "Veti vedea un alt Rafa in 2010".

"Dupa primirea trofeului pentru Cupa Davis am continuat sa ma antrenez. Castigarea acestei competitii mi-a dat sperante in propriile forte. Am lucrat mult acolo unde stiu ca am probleme. Cel mai important este ca ma simt bine si ca ma pregatesc cu zambetul pe buze", a declarat Nadal.

Ibericul priveste cu nostalgie catre prima parte a lui 2009, in acele luni Nadal fiind de neinvins. Este ultimul castigator de la Australian Open, spaniolul cucerind trofeul dupa o finala extraordinara contra lui Roger Federer (elvetianul a izbucnit in lacrimi dupa ce a pierdut la Melbourne, secventa facand rapid inconjurul lumii).

Cu toate acestea, acea perioada este departe, iar ibericul nu are prea multe momente reusite in ultima parte a anului. Nadal a fost un jucator care nu a impresionat cu nimic, fiind in plus eliminat de la Turneul Campionilor dupa trei infrangeri.

"Vreau sa imi apar titlul cucerit la Melbourne in urma cu un an de zile, stiu ca nu va fi usor, dar voi incerca. In ziua de azi, calendarul competitional este foarte incarcat, din primele zile ale lui ianuarie pana la finalul lui decembrie. Uneori simtim nevoia de mai multe zile de pauza. M-am antrenat bine in ultimele zile si marea mea speranta este ca veti vedea un alt Rafa in 2010", a concluzionat Nadal.

Rafael Nadal s-a impus in 2009 la Australian Open, la Indian Wells (Masters 1000), la Monte Carlo (Masters 1000), la Barcelona si la Roma (Masters 1000). De-a lungul acestui an, ibericul a cucerit 6.466.515 dolari din tenis.