Dominatia lui Roger Federer in lumea tenisului nu a putut trece neobservata, Asociatia Jucatorilor Profesionisti de Tenis (ATP) declarandu-l pe elvetian jucatorul deceniului. Federer, " probabil cel mai mare jucator care a infrumusetat vreodata jocul" este considerat cel mai bun tenismen de la trecerea in noul mileniu si este o prezenta constanta si in TOP 10 al recordurilor si realizarilor din tenis din acest deceniu, realizat de ATP.

Roger Federer este indiscutabil cel mai bun jucator al deceniului, ocupand prima pozitie. "Roger Federer, probabil cel mai mare jucator care a infrumusetat vreodata jocul, a dominat tenisul masculin de la trecerea in noul mileniului, castigand un numar record de titluri de Mare Slem: 15. In iulie 2003, la varsta de 21, elvetianul si-a tinut promisiunea si a obtinut primul sau titlu major, la Wimbledon. Ceea ce a urmat in urmatorii sase ani e de-a dreptul remarcabil. A mai castigat inca cinci titluri la Wimbledon, dominatia sa fiind

intrerupta de rivalul Rafael Nadal, in finala epica din 2008, meci considerat cel mai frumos din toate timpurile.

De asemenea, Federer si-a exercitat dominatia la US Open, unde a castigat cinci titluri consecutive, intre 2004 si 2008, sirul victoriilor luand sfarsit in finala din 2009, dupa un thriller de cinci seturi in fata lui Juan Martin Del Potro. A castigat trei titluri la Australian Open (2004, 2006, 2007) si a completat setul cu Roland Garros in acest an, invingandu-l pe Robin Soderling si devenind al saselea om din istorie care castiga toate titlurile de Mare Slem.

Federer a fost o prezenta constanta in primele locuri ale clasamentului ATP. A urcat pentru prima data pe prima pozitie in 2 februarie 2004 si a stat acolo pentru o perioada record de 237 saptamani consecutive, inainte de a fi detronat de Nadal in 18 august 2008. Dreptaciul s-a reinstalat pe prima pozitie in 6 iulie 2009 si la sfarsitul anului a fost incoronat Campionul ATP World Tour pentru a cincea oara in ultimii sase ani, devenind al doilea jucator (dupa Ivan Lendl in 1989) care isi reia prima pozitie", isi motiveaza ATP alegerea.

Locul secund ii revine Regelui zgurii, Rafael Nadal, cel care "a devenit cel mai puternic adversar al dominatiei lui Federer si a stabilit una dintre cele mai mari rivalitati din istoria tenisului masculin".

Urmatoarele trei pozitii revin australianului Lleyton Hewitt si americanilor Andre Agassi si Andy Roddick. Perechea de dublu a deceniului a fost desemnata Bob si Mike Bryan. Mentiunile onorifice revin lui: Pete Sampras, Marat Safin, Gustavo Kuerten, Nikolay Davydenko, David Nalbandian si Juan Carlos Ferrero.

Top 10 al recordurilor si al realizarilor deceniului, potrivit ATP:

1. Dominatia lui Roger Federer in turneele de Mare Slem a fost cea mai semnificativa a primului deceniu din noul secol.

2. Roger Federer a fost încoronat campionul ATP World Tour de cinci ori pe parcursul deceniului, egalandu-l pe Jimmy Connors si apropiindu-se de Pete Sampras la numarul record de sase ani consecutivi in care a terminat pe primul loc. Federer a stabilit un record in ceea ce priveste numarul de saptamani consecutive in care a fost numarul 1 (237) si va incheia anul 2009 cu 263 (neconsecutive) saptamani pe prima pozitie, la doar 23 de saptamani distanta de recordul lui Sampras de 286 saptamani.

3. Cele patru victorii consecutive ale lui Rafael Nadal la Roland Garros.

4. Cele 24 de victorii consecutive in finalele jucate intre 2003 si 2005 ale lui Roger Federer

5. Rafael Nadal a devenit primul tenismen, dupa Bjorn Borg, care a castigat Roland Garros si Wimbledon in acelasi an.

6. Andre Agassi a devenit, in 2003 la varsta de 33 de ani, cel mai in varsta jucator de pe primul loc in clasamentul ATP.

7. Recordul lui Federer de meciuri castigate-pierdute, din 2005-2006: 173-9.

8. Rafael Nadal - recordul victoriilor pe zgura 181-16.

9. Lleyton Hewitt a fost al doilea tenismen al deceniului, dupa Federer, care este incoronat doi ani consecutivi ca numarul unu modial (2001-2002).

10. Recordul lui Rafael Nadal din turneele ATP World Tour Masters 1000: 15 titluri intre 2005-2009.

Mentiuni onorifice:

Gustavo Kuerten a devenit primul brazilian ce este incoronat campionul ATP World Tour.

Nicolas Massu, pentru victoriile sale atat la simplu, cat si la dublu, de la JO din 2004.

Roger Federer, pentru numarul de victorii consecutive de pe iarba: 65 de meciuri intre 2003 si 2008

Rafael Nadal a ajuns la cota de 400 meciuri castigate (din 491 jucate), ajungand la aceasta cifra mai repede decat orice alt tenismen aflat inca in activitate.