Rafael Nadal nu traverseaza cel mai fericit moment al carierei, spaniolul avand o a doua jumatate a lui 2009 de cosmar. Cu toate acestea, ibericul este linistit, fiind de parere ca in viata oricarui sportiv exista si asemenea momente. Nadal socheaza insa atunci cand vine vorba de o eventuala retragere: "Nu ar fi ceva anormal daca m-as retrage la 25 de ani", a declarat jucatorul de 23 de ani.

Dupa infrangerea cu Djokovic din semifinalele de la Masters Paris, Nadal a acceptat sa stea de vorba in legatura cu ultimele luni ale vietii sale, numarul doi mondial spunand ca din punct de vedere psihic nu a fost pregatit pentru marea performanta.

"La inceputul anului, castigam Australian Open dupa o partida senzationala cu unul dintre cei mai buni jucatori din istoria tenisului, Roger Federer. Eram puternic fizic si psihic, iar un meci il pierdeam numai daca Roger juca bine" - Rafael Nadal.

Lucrurile s-au schimbat pentru liderul mondial insa odata cu Roland Garros. A fost eliminat prematur de Robin Soderling, iar parintii sai au divortat. Ceva in interiorul sau s-a schimbat, iar spaniolul recunoaste acest lucru.

"M-a afectat foarte mult divortul parintilor mei. Este ceva dureros, iar cel mai greu este sa te obisnuiesti cu ideea. In plus, Robin (nr. Soderling) a jucat fantastic. A meritat sa castige. Eram daramat din punct de vedere psihic, iar fizic incepeam sa am probleme mari" -Rafael Nadal.

Spaniolul a vorbit si despre desele accidentari din ultima perioada, numarul doi mondial precizand ca poate lua in calcul si o eventuala retragere daca lucrurile vor continua sa mearga prost din punct de vedere fizic.

"Am inceput tenisul de performanta de la 16 ani, in timp ce altii incep cam de pe la 20. Am deja in spate sapte sezoane jucate la cel mai inalt nivel. Majoritatea jucatorilor se retrag la 29 de ani, iar daca eu as face-o la 25 ar fi exact acelasi lucru. Nu as fi de acord ca am avut o cariera scurta. Nu ar fi ceva anormal daca as face acest lucru" - Rafael Nadal.

Fostul lider mondial vorbeste si despre noul val din circuitul ATP, ibericul vazandu-i pe Andy Murray si pe Novak Djokovic cu o clasa peste ceilalti jucatori, cu toate ca si Martin Del Porto este un jucator de certa valoare.

"Pe Roger il respect enorm, atat pe teren cat si in afara lui. Partidele cu el nu se pot compara cu nimic. Este unul dintre cei mai buni jucatori pe care i-a dat tenisul vreodata. Murray si Djokovic mi se par a fi la egalitate, cu o clasa peste ceilalti. Del Potro este deosebit, dar Andy si Novak sunt fantastici", a conchis Rafael Nadal.

Turneul Campionilor va debuta pe 22 noiembrie, pentru ultimul titlu al sezonului infruntandu-se: Federer, Nadal, Djokovic, Murray, Del Potro, Roddick, Davydenko si Verdasco.