Talentat, excentric si in dese randuri controversat, fostul numar unu in tenisul mondial, Marat Safin a primit un wild-card pentru a-si incheia cariera la Paris Masters, competitie ce a castigat-o de trei ori. Organizatorii turneului au anuntat ca vor organiza o mica ceremonie dupa ultimul meci al lui Marat Safin in cinstea sa.

Safin si-a anuntat retragerea dupa incheierea sezonului 2009 si isi va incheia cariera de tenismen profesionist la Bercy, turneu ce l-a castigat de trei ori, in 2000, 2002 si 2004. Safin nu va putea participa la tragerea la sorti a tabloului principal, asa cum era planificat, si va fi inlocuit de un alt tenismen ce s-a hotarat sa se retraga la finele sezonului 2009: Fabrice Santoro, francezul care i-a facut viata amara lui Safin pe terenul de tenis.

"Triplul campion al acestui turneu se va reintoarce pe teren pentru o mica ceremonie si i se va inmana un trofeu ce reprezinta cheia POPB (Palais Omnisports de Paris Bercy)", au anuntat organizatorii intr-un comunicat publicat pe site-ul oficial al turneului.

Rusul Safin isi va incheia cariera de tenismen alaturi de nume precum Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Djokovic, Juan Martín del Potro, Andy Roddick si Nikolay Davydenko, jucatori ce si-au anuntat prezenta la Paris Masters (8-15 noiembrie).

Marat Safin a devenit profesionist in 1997 si dupa doar un an obtinea victorii in fata lui Andre Agassi si Gustavo Kuerten la Roland Garros. Castigator a 15 turnee de-a lungul carierei sale, Safin a cunoscut cea mai buna clasare a sa in ierarhia ATP in noiembrie 2000, urcand pentru noua saptamani pe primul loc. In 2000 l-a invins pe Pete Sampras in finala si a devenit primul rus ce castiga US Open la simplu. In 2005 si-a trecut in palmares cel de-al doilea titlu de Mare Slem, la Australian Open. Safin a castigat, alaturi de echipa Rusiei, de doua ori Cupa Davis, in 2002 si 2006.

Pe langa jocul sau, Safin s-a evidentiat si prin iesirile nervoase din timpul meciurilor. In '99 a rupt 48 de rachete, iar dupa sase ani numarul "rachetelor-victime" s-a ridicat la 300.

Safin se cearta cu arbitrul de scaun la Cincinnati Masters 2008:

Finala US Open 2000: Marat Safin - Pete Sampras 6-4, 6-3, 6-3