Dupa o disputa maraton de 4 ore si 23 de minute, Rafael Nadal este noul campion de la Australian Open in fata unui Roger Federer care nu a reusit sa treaca, inca, peste complexul iberic. Partida a avut de toate, rasturnari incredibile de scor, mingi incheiate superb si duse pana la ultima picatura de energie, si o atmosfera superba pe Rod Laver Arena. Nadal castiga pentru prima data in Australia, in timp ce Federer trebuie sa mai astepte pentru a egala recordul de 14 titluri de Mare Slem al americanului Pete Sampras.

Vezi aici rezumatul partidei Nadal - Federer:

Vezi aici momentul in care Federer castiga setul patru:

Vezi aici momentul in care Nadal castiga Australian Open:

Urmareste aici comentariul Live Text al partidei dintre Federer si Nadal:

Federer - Nadal 2-6 Federer salveaza doua mingi de meci, dar pana la urma consecventa lui Rafa are castig de cauza. Ibericul castiga setul cu 6-2 si meciul in cinci seturi.

Federer - Nadal 2-5 Ibericul joaca exact pe propriul serviciu si castiga la zero impotriva unui Federer incapabil sa raspunda. Rafa are 5-2 in setul decisiv.

Federer - Nadal 2-4 Game la zero castigat de Federer, Nadal nu a fost in stare sa faca un schimb de mingi cu elvetianul.

Federer - Nadal 1-4 Rafa conduce cu 40-0, Federer revine pana la 40-30, dar la mingea cea mai importanta fostul numar unu mondial greseste inexplicabil. Nadal se desprinde la 4-1 in setul decisiv.

Federer - Nadal 1-3 Federer conduce cu 30-0, dar cade inexplicabil la urmatoarele mingi. Rafa face break-ul dupa ce elvetianul a comis si o dubla greseala.

Federer - Nadal 1-2 Nadal mai are resurse pentru inca un game alb castigat, ibericul depasindu-l clar pe Federer prin lovituri foarte puternice.

Federer - Nadal 1-1 Roger face primul sau game in setul decisiv dupa ce Nadal a condus in doua randuri.

Federer - Nadal 0-1 Spaniolul incepe agresiv setul si nu ii da prea multe sanse lui Roger. Elvetianul se agata de fiecare minge, dar pana la urma Rafael isi adjudeca game-ul si conduce cu 1-0.

A inceput setul cinci

Federer - Nadal 6-3 Roger castiga fara prea mari emotii pe propriul serviciu si isi adjudeca setul cu numarul patru al finalei de la Melbourne.

Federer - Nadal 5-3 Nadal castiga pe propriul serviciu dupa un joc in care Federer nu prea s-a intrebuintat. Elvetianul va servi pentru castigarea setului patru.

Federer - Nadal 5-2 Game la zero reusit de Roger, numarul doi mondial ia o optiune serioasa pentru castigarea setului cu numarul patru. Rafa pare mai obosit ca niciodata.

Federer - Nadal 4-2 Roger bifeaza un nou break si se distanteaza la 4-2. Momente mai grele prin care trece spaniolul.

Federer - Nadal 3-2 Ibericul are nu mai putin de cinci mingi de break, dar Federer de fiecare data gaseste o lovitura magica cu care ramane in joc. In acest game spectacolul este unul total, iar victoria este, pana la urma, a lui Federer.

Federer - Nadal 2-2 Roger conduce cu 30-0, dar imbatabilul Nadal revine si castiga game-ul. Scorul devine 2-2 dupa ce elvetianul a avut 2-0 in setul patru. Partida incredibila.

Federer - Nadal 1-2 Nadal are resurse nebanuite si castiga cu mare risipa de energie pe serviciul lui Roger. Ibericul se apropie la un singur game de elvetian in setul patru.

Federer - Nadal 2-0 Numarul doi mondial castiga pe serviciul lui Nadal si conduce cu 2-0. Roger a avut lovituri precise, Rafa pare un pic deconectat in acest inceput de set.

Federer - Nadal 1-0 Roger castiga fara emotii primul game din setul al patrulea.

Nadal isi schimba racheta, a inceput setul patru.

Federer - Nadal 6-7 Nadal castiga tie-break-ul clar, cu 7-3, Federer terminand setul trei cu o dubla greseala. Desi pare mult mai obosit, spaniolul alearga pe tot terenul si il surprinde pe Roger cu lovituri deosebite.

Federer - Nadal 6-6 Nadal rateaza o minge de set, elvetianul nu-l iarta si castiga dramatic un game care impinge setul in tie-break.

Federer - Nadal 5-6 Spaniolul salveaza trei mingi de break datorita unui joc mai mult decat agresiv. Federer nu a riscat nimic, iar Rafa castiga un game foarte important pentru setul trei.

Federer - Nadal 5-5 Federer castiga, fara probleme, un joc in care Nadal a aratat ca are unele probleme fizice.

Federer - Nadal 4-5 Nadal castiga cel mai frumos game de pana acum al partidei. Federer a avut 40-0, Rafael a revenit, elvetianul a condus din nou, dar dupa mingi spectacol ibericul castiga si conduce cu 5-4 in setul trei.

Federer - Nadal 4-4 Roger egaleaza situatia pe tabela de marcaj dupa un joc in care nu a avut mari probleme. Elvetianul castiga relativ usor pe propriul serviciu.

Federer - Nadal 3-4 Nadal castiga un game foarte echilibrat, castigat la limita. Federer da primele semne de nervozitate.

Federer - Nadal 3-3 Federer are emotii mari in a castiga pe propriul serviciului. Nadal are doua mingi de break, dar inconstanta in lovituri i-a jucat o mare festa. Elvetianul egaleaza la trei in setul trei.

Federer - Nadal 2-3 Nadal castiga unul dintre cele mai frumoase game-uri ale finalei. Cei doi jucatori au oferit lovituri si rasturnari de situatii deosebite. Rod Laver Arena este la picioarele celor doi.

Federer - Nadal 2-2 Roger este mintea limpede in aceste momente, Rafa incearca lovituri decisive. Schimburile de mingi dintre cei doi sunt din ce in ce mai frumoase. Elvetianul castiga gratie unui joc superior. Scorul devine 2-2.

Federer - Nadal 1-2 Nadal castiga din ce in ce mai greu pe propriul serviciu, Roger da senzatia ca este mult mai proaspat in joc. Spaniolul conduce cu 2-1 in setul al treilea.

Federer - Nadal 1-1 Roger conduce cu 40-0, Nadal revine incredibil si face 40-30. In mingea decisiva Federer profita de o greseala a ibericului si castiga game-ul.

Federer - Nadal 0-1 Nadal incearca lovituri decisive, Federer se apara foarte bine. Game-ul este castigat de Rafael (la 15), spaniolul conduce cu 1-0 in setul al treilea.

A inceput setul al treilea

Federer - Nadal 6-3 Roger serveste puternic, Nadal nu poate riposta. Elvetianul castiga al doilea set, dupa 48 de minute, cu 6-3 si egaleaza situatia la general, 1-1.

Federer - Nadal 5-3 Federer castiga pe serviciul adversarului dupa un game maraton. Roger a avut cinci mingi de break, dar de fiecare data Nadal a revenit. Pana la urma elvetianul conduce cu 5-3 si se apropie de castigarea setului doi.

Federer - Nadal 4-3 Federer castiga doua game-uri la rand si trece la conducerea partidei in setul al doilea. Nadal da senzatia unei usoare oboseli fizice.

Federer - Nadal 3-3 Nadal face prima dubla greseala, Federer este mai inspirat la schimburile lungi de mingi, elvetianul castiga la mare lupta pe serviciul lui Rafael. 3-3 in setul doi si s-a auzit pentru prima data come-on-ul lui Federer.

Federer - Nadal 2-3 Spaniolul castiga pe serviciul lui Federer la capatul unui game superb. Cei doi jucatori au condus pe rand, dar pe final de game Roger a gresit mingi aparent usoare.

Federer - Nadal 2-2 Nadal conduce cu 40-15, Federer revine incredibil si are minge de break, insa ibericul castiga game-ul dupa ce a fost intors si de un challenge reusit al lui Roger. 2-2 in setul doi.

Federer - Nadal 2-1 Elvetianul castiga clar (la zero) si conduce cu 2-1. Nadal nu a avut nicio sansa in fata serviciilor precise ale lui Roger.

Federer - Nadal 1-1 Roger incepe bine pe serviciul lui Nadal, spaniolul este surprins in doua randuri. Reverul extraordinar il ajuta insa pe numarul unu mondial sa castige game-ul si sa egaleze la 1 in setul al doilea.

Federer - Nadal 1-0 Nadal conduce cu 30-0 si da senzatia ca poate face inca un break. Federer are o tresarire de orgoliu incredibila si castiga fara drept de apel urmatoarele mingi si game-ul. Elvetianul conduce cu 1-0 in setul al doilea.

A inceput setul doi

Federer - Nadal 5-7 Nadal castiga primul ser dupa un game frumos. A avut doua mingi de set, elvetianul a revenit, dar pana la urma ibericul a triumfat. Rafa castiga cu 7-5 primul set al finalei.

Federer - Nadal 5-6 Joc superb, cei doi jucatori ies la fileu si reusesc executii deosebite. Federer conduce cu 15-0, dar Nadal revine dupa trei mingi castigatoare. Spaniolul bifeaza break-ul dupa un lung de linie. Nadal va servi pentru a castiga primul set.

Federer - Nadal 5-5 Game echilibrat si disputat, Roger si Rafa conduc pe rand, dar pana la urma elvetianul greseste mai mult, iar ibericul egaleaza la 5 in primul set.

Federer - Nadal 5-4 Roger serveste cu 205 km/h, Nadal raspunde cu greutate. Elvetianul castiga game-ul cu ceva emotii (la 30) si conduce cu 5-4 in primul set.

Federer - Nadal 4-4 Nadal reuseste sa revina in joc dupa ce castiga pe propriul serviciu. A fost un game disputat, in care Federer a condus la inceput, dar in care Rafa si-a impus stilul.

Federer - Nadal 4-3 Nadal se dezlantuie pe serviciul lui Federer si face break. Spaniolul se apropie la un singur game de elvetian si urmeaza sa serveasca. Rafa a impresionat in acest joc.

Federer - Nadal 4-2 Roger castiga al doilea sau game pe serviciul lui Nadal dupa un joc in care a beneficiat si de ajutorul unui challenge. Mingea decisiva a fost una deosebita, Federer reusind o lovitura de mare campion.

Federer - Nadal 3-2 Se joaca prudent, fara iesiri decisive la fileu. Federer castiga o minge dupa un challenge, iar game-ul il castiga dupa un as. Nadal este inca destul de defensiv. Cei doi superjucatori se studiaza.

Federer - Nadal 2-2 Roger conduce cu 15-0, dar Nadal serveste bine plasat si isi creeaza avantaj. Spaniolul egaleaza situatia pe tabela dupa un game in care l-a dominat pe Federer.

Federer - Nadal 2-1 Federer castiga fara prea mari emotii pe propriul serviciu (a servit un as cu 196 km/h) si conduce cu 2-1 in primul set. Elvetianul a bifat doua game-uri consecutive.

Federer - Nadal 1-1 Game deosebit de echilibrat si de lung, Federer are doua mingi de break, le iroseste, dar elvetianul nu mai iarta la urmatoarea ocazie. Numarul doi mondial face primul sau break in aceasta finala de vis de la Australian Open.

Federer - Nadal 0-1 Roger Federer incepe destul de ezitant partida (face si o dubla greseala) si ii permite lui Nadal sa faca primul break al partidei in primul game.

Primul serveste Roger Federer

Partida se va defasura la o temperatura de 28 de grade Celsius

Nadal si Federer au inceput incalzirea

Cei doi jucatori isi fac aparitia pe Rod Laver Arena

Nadal - Federer 12-6 scorul meciurilor directe

Nadal - Federer 2-3 pe suprafata hard precum cea de la Australian Open