Roger Federer se califica in finala de la Australian Open. Elvetianul l-a invins in trei seturi (6-2, 7-5, 7-5) pe Andy Roddick si il va intalni in finala pe castigatorul partidei Rafael Nadal - Fernando Verdasco. Finala se va disputa duminica, de la ora 10:30, ora Romaniei.

Curgeau toate apele din Andy Roddick. Storcatorul Federer isi facuse treaba ca la carte. Roddick isi aranja tricoul care se lipise de corp si isi tragea sufletul inaintea unui nou serviciu al elvetianului. Parca iesise din masina de spalat.

Andy si-a revenit tarziu in meci. Primul set a fost adjudecat de Federer si Roddick parea ca va avea aceeasi soarta ca Del Potro. Venirile sale la fileu erau un fiasco, serviciul functiona dar forehandul nu a mai fost lovitura letala. Federer construia meticulos, cand trimitea in stanga, cand in dreapta. Varia loviturile cu o usurinta debordanta, cu reverul trimitea taiat, cu forehandul lovea naucitor in cross sau in lung de linie.

Meciul s-a echilibrat in seturile doi si trei. Federer a mai slabit putin ritmul draconic impus in prima parte iar Roddick incepea sa isi revina. Desfasurarea a fost identica. La 5-5, Federer a facut breakul gratie greselilor lui Roddick, al carui serviciu nu mai era la fel de precis. Culmea e ca la un moment dat, parca asistam la un concurs de asi. 12 a reusit Andy, 16 a trimis Roger. Elvetianul a fost eficace, a reusit 105 puncte castigatoare si nu a comis nicio dubla greseala.

Spectatorii au avut ce vedea, poate ar fi meritat si Roddick sa castige un set, macar pentru ca partida sa aiba putin dramatism. Federer a trecut si de aceasta incercare, si-a ridicat pumnii in aer si s-a calificat in finala. Roddick se intoarce la lucru, tocmai si-a schimbat antrenorul si da semne ca pe viitor va putea fi un adversar mai redutabil pentru Federer.

Australian Open, Program, Rezultate / Joi vom sti primul finalist: Roddick sau Federer?

DESFASURAREA MECIULUI

7-5: Federer deschide game-ul cu un as care s-a vazut la reluare, dupa ce elvetianul a cerut un challenge. Magistral passing in lung de linie reusit de Federer, care ii aduce victoria!

6-5: Federer alearga dintr-un colt in celalalt al terenului si transforma defensiva in ofensiva. Sa-i spuna cineva lui Roddick faptul ca elvetianul a castigat 20 de puncte cu forehandul! Pana la urma, americanul salveaza trei mingi de break insa Federer este imbatabil si pana la urma trece in avantaj pe serviciul adversarului.

5-5: Doi asi reusiti de Federer. Roddick continua dialogul sau cu arbitrul, meciul este extraordinar!

4-5: Roddick comite o dubla greseala, apoi Federer salveaza o minge de game insa Roddick castiga cu dificultate. Elvetianul urmeaza sa serveasca si presiunea este pe umerii lui.

4-4: Ce ar putea sa mai faca Roddick? Federer reuseste un game alb, pe serviciul elvetianului nu a gasit absolut nicio solutie.

3-4: As si pentru Roddick, ambii jucatori reusesc passing-uri de mare efect. Americanul se impune la zero.

3-3: Inca un as facut de Federer care serveste perfect, Roddick nu are replica pe serviciul adversarului. Elvetianul isi schimba din nou racheta.

2-3: Trei mingi de break salveaza Roddick, are apoi avantaj insa comite o dubla greseala. Americanul reuseste o lovitura de maestru, un rever cu mult efect care cade langa tusa din dreapta a terenului. Federer ar fi vrut sa faca break-ul, probabil ca meciul era deja incheiat, insa Roddick serveste foarte bine si il obliga pe elvetian sa trimita in aut.

2-2: Roddick salveaza doua mingi de game, il pune in dificultate pe Federer care scoate din maneca un as si iese din incurcatura. Se aude primul "C'mon" de la elvetian care trimite un passing in lung de linie. Roddick preseaza si mai salveaza inca doua mingi de game. Federer mai trimite un as si apoi il alearga pe Roddick din nou, care se preda in fata elvetianului.

1-2: Roddick isi adjudeca la zero game-ul, mai izbuteste un as si isi continua dialogul cu arbitrul de scaun, spre amuzamentul spectatorilor.

1-1: E de admirat efortul americanului care alearga pe tot terenul, insa nu poate decat sa zambeasca amar: Federer egaleaza. Meciul devine din ce in ce mai spectaculos.

0-1: Roddick trimite putrenic din apropierea fileului cu nervi, parca a avut o ghioaga in mana, nu racheta. Americanul se impune la zero in acest game si va incerca aproape imposibilul! Serviciul lui Roddick merge bine, dar l-a tradat atunci cand nu se astepta.

7-5: Federer deschide game-ul cu un as. Roddick trage cu nervi de racheta. Inca un as pentru Roger pe al doilea serviciu. Devine chiar dezarmant. Inca doua servicii puternice si Roddick se vede condus cu 2-0 la seturi.

6-5: Break la zero facut de Federer, care reuseste cateva executii ce ridica spectatorii in picioare: un stop, un cross si un passing in lung de linie. Roddick trimite in fileu si ii ofera un avantaj nesperat elvetianului, intrucat acest game a fost foarte echilibrat.

5-5: Federer iese din incurcatura cu trei asi si o minge pusa la fileu extraordinar, Roddick nu putea sa prinda mingea nici daca stia ce voia sa faca Federer

4-5: Roddick are din nou un serviciu extraordinar, Federer a fost aproape sa egaleze, a facut o greseala nefortata trimitand in fileu o lovitura de rever.

4-4: Federer serveste cu 200 de km/h, Roddick reuseste un passing in lung de linie de toata frumusetea. Elvetianul isi schimba racheta si egaleaza la game-uri.

3-4: Game Roddick, care se impune gratie serviciului sau exceptional. Presiune pe Federer, care trebuie sa castige neaparat acest game!

3-3: Lovituri variate folosite de Federer: cu reverul loveste tehnic, cu efect, cu forehandul ataca puternic si in cross, Roddick alearga ca la maraton.

2-3: Intre cei doi parca e un concurs de asi. Roddick reuseste si el sa plaseze un serviciu care il lasa fara replica pe Federer. Game la zero facut de Roddick, partida se echilibreaza putin, totusi, Federer are un ascendent asupra americanului.

2-2: Ce intuitie are Federer! Elvetianul alearga in stanga si parca il vede pe Roddick ca se indreapta spre fileu spre partea dreapta si plaseaza mingea in lung de linie. Apropo, Federer a mai reusit un as.

1-2: Roddick ii raspunde cu doi asi lui Federer, reuseste si un smach la fileu, dar elvetianul schimba rapid partile si il lasa fara suflu pe american care incepe sa vorbeasca de unul singur. Noroc cu serviciul, care il salveaza pe Roddick.

1-1: Inca un as, inca nu game castigat la zero de Federer, care vrea sa termine rapid partida.

0-1: Roddick isi castiga cu greu serviciul, a facut patru puncte la rand salvand cateva mingi de break!

6-2: Schimburi frumoase intre cei doi. Lui Roddick nu ii iese reverul, Federer trimite mai mereu in coltul din stanga si il forteaza pe american sa greseasca sau sa returneze foarte slab. Roddick a condus cu 30-15, dar Federer a reusit doua servicii foarte bune. A incercat sa incheie game-ul cu un as, dar greseste si Roddick salveaza o minge de set. Excelent passing-shot din partea americanului, dar Federer salveaza o minge de break. Roddick ataca la fileu, nu mai are ce pierde si il forteaza pe elvetian sa greseasca. As Federer, mai salveaza o minge de break si castiga detasat setul.

5-2: Forehandul lui Federer este devastator si castiga primul punct, Roddick isi aduna toata furia si serveste foarte bine, reusind primul as al partidei. Serviciul sau a atins viteza de 224 km/h. Roddick isi adjudeca game-ul, dar Federer serveste pentru castigarea setului.

5-1: Americanul se cearta cu arbitrul, in timp ce Federer se dezlantuie si reuseste cateva mingi senzationale, schimba coltul foarte des. Roddick ar putea sa aiba soarta lui Del Potro!

4-1: Roddick reuseste un voleu de exceptie si trimite mingea aproape langa fileu. Apoi serveste foarte bine insa Federer si-a intrat in joc si il alearga pe Roddick pe toate laturile terenului. Roddick trimite in fileu si Federer face break-ul!

3-1: Federer salveaza o minge de break, nu prea i-a intrat in teren primul serviciu. Roddick nu poate urma sfaturile antrenorului sau, care i-a sugerat americanului sa il alerge pe adversarul sau. Federer incepe sa puna stapanire pe joc.

2-1: Break Federer! Elvetianul a condus cu 40-0, Roddick a salvat doua mingi de break, apoi a atacat la fileu insa Federer a reusit un lung de linie senzational, din alergare, trimitand mingea exact pe linie.

1-1: Schimburi scurte intre cei doi, a fost randul lui Federer sa serveasca puternic si precis. Elvetianul reuseste un demi-voleu de pe linia din spatele terenului.

0-1: 206 km/h a avut primul serviciu al lui Andy Roddick iar al treilea a avut 210 km/h! Americanul castiga la zero game-ul punandu-si in valoare principala sa arma.