Partida cu Andy Murray de la Australian Open a scos din nou in evidenta problemele medicale cu care se confrunta Andrei Pavel. Ajuns la 35 de ani, romanul nu a putut termina partida cu numarul 4 mondial din cauza deplasarii unei vertebre. Desele probleme de sanatate il obliga pe Cneaz sa spuna adio tenisului de camp, desi ar fi vrut sa mai bifeze un sezon si sa se retraga acasa, in toamna, la Open-ul de la Bucuresti.

"Ma confrunt de opt ani cu aceasta problema (a suferit o deplasare de vertebra). In luna octombrie a anului trecut am efectuat o serie de examene medicale si totul era in regula. Din acest motiv am vrut sa revin pentru un ultim sezon, sa disput turneele de Mare Slem, sa ma distrez, iar apoi sa ma retrag la mine acasa, la Bucuresti. Lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum iti doresti. Durerea este mereu prezenta, iar astazi (marti) m-am simtit foarte rau si nu am putut merge mai departe", a declarat Pavel dupa abandonul de la Australian Open.

Andrei este jucator profesionist de tenis de camp din anul 1995, reusind de-a lungul carierei sa triumfe la trei turnee ATP: Tokio 1998, St Polten (Austria) in anul 2000 si Montreal (Canada), in anul 2001.

Cea mai buna clasare in clasamentul mondial a inregistrat-o pe 25 octombrie 2004, atunci cand a ocupat locul 13.

Andrei Pavel a fost constant unul dintre jucatorii de baza ai echipei Romaniei in Cupa Davis, prin retragerea sa din activitatea de performanta locul unu urmand sa fie luat de Victor Hanescu.