Rafael Nadal si Roger Federer au dat o mana de ajutor organizatorilor pentru a lansa sezonul de tenis 2009 ATP World Tour intr-un mod cu totul si cu totul deosebit. Cei mai buni jucatori ai planetei s-au imbarcat pe o corabie araba traditionala in Doha si au facut o demonstratie de tenis in timp ce barca inainta in ocean.

Rafael Nadal: "2008 a fost un an fantastic pentru mine. Am castigat atatea turnee importante si am devenit numarul 1 ATP. A fost o onoare sa-l inlocuiesc pe Roger, care, pentru mine, este cel mai bun jucator din istorie. In 2009 voi da totul sa castig fiecare meci si voi incerca sa-mi imbunatatesc cat mai mult jocul".

Sezonul de tenis care abia a inceput are cateva modificari fata de cel de anul trecut. Organizatorii Turneului mondial ATP au schimbat si calendarul competitional pentru a ajuta jucatorii sa-si revina fizic, dar si psihic intre turnee. In plus, cei de la ATP au pus la punct si un nou program de taxe pentru jucatori, mai ales acum ca premiile au crescut aproape la fiecare turneu.

O alta modificare survenita fata de 2008 este redenumirea turneelor in functie de punctele pe care le pun la bataie si rolul lor in clasamentul ATP. Astfel, in 2009 turneele se impart in urmatoarele categorii:

ATP World Tour Masters 1000·

ATP World Tour 500 ·

ATP World Tour 250