Novac Djokovic s-a razbunat anul acesta pentru editia trecuta a Turneului Campionilor cand a parasit turneul fara sa castige niciun meci. Sarbul a inceput sezonul 2008 cucerind primul turneu de Grand Slam din cariera, Australian Open, si l-a terminat in forta, cu succesul de la Shanghai.

Daca toata saptamana s-a evidentiata datorita oscilatiilor in jocul sau, Djokovic a aratat un tenis aproape perfect in finala, castigand primul set in aproape 30 de minute. Setul doi a fost mai echilibrat, insa rusul, care l-a trimis acasa pe Andy Murray in semifinale, nu a mai avut puterea sa impinga meciul in setul decisiv. Este a doua victorie a sarbului in fata lui Davydenko la Shanghai dupa cea de trei seturi, 7-6, 0-6, 7-5, din grupa.

Sarbul de 21 de ani s-a bucurat dupa ultimul punct al meciului in stilul caracteristic: si-a aruncat tricoul si racheta in tribune, multumind spectatorilor din arena Qizhong care l-au sustinut toata saptamana. "Sunt foarte, foarte fericit. E un succes enorm pentru mine. Faptul ca cei mai buni opt jucatori din lume sunt prezenti aici spune tot despre importanta acestui turneu pe care eu il compar cu un Grand Slam", a spus sarbul in aplauzele publicului.

Cu acest titlu cucerit la Shanghai, Novac Djokovic aduna in acest sezon patru titluri ATP (Australian Open, Roma, Indian Wells, Shanghai) si o medalie de bronz la Olimpiada de la Beijing. Mai mult, sarbul a depasit pragul de 10 milioane de dolari castigati din tenis datorita succesului de la Turneul Campionilor.

Incepand de anul viitor, Turneul Campionilor se va desfasura in Londra dupa patru ani in care cei mai buni 8 jucatori din circuitul ATP s-au intalnit la Shanghai.