Conducerea WTA a adus anumite modificari in structura competitiilor de anul viitor. In urma discutiilor cu jucatoarele de tenis, directorul executiv al WTA, Larry Scott a propus unele revizii si restructurari. Principala problema care-si va gasi rezolvarea in sezonul 2009 va fi calendarul competitional incarcat, din cauza caruia sportivele ajung la epuizare fizica si psihica. "Vrem ca fanii nostri sa vada cele mai bune sportive jucand una impotriva celeilalte mai des, la turnee importante. Pentru aceasta starea de sanatate a jucatoarelor trebuie sa fie optima. Pentru a juca cel mai bun tenis in fata fanilor trebuie sa aiba mai multe pauze intre turnee", a declarat Scott.

Mai multe jucatoare, inclusiv castigatoarea titlului French Open, Ana Ivanovic, sunt ingrijorate pentru ritmul alert al programului WTA. Jucatoarele spun ca trebuie sa joace doua evenimente succesive de intensitate maxima, fara a avea sansa de a se odihni intre turnee.

Directorul executiv al WTA, Larry Scott a vorbit cu sportivele la sfarsitul Turneului Campioanelor de la Doha si a propus anumite modificari in sezonul urmator: "Jucatoarele de top si-au exprimat ingrijorarea in privinta faptului ca nu au destul timp liber intre unele dintre cele mai mari turnee. Roma este urmat imediat de turneul de la Madrid. In toamna, Tokyo este urmat de Beijing. Jucatoarele sunt preocupate ca sunt prea multe meciuri in prea putine zile", a declarat Scott.

Solutia este introducerea unor pauze in semifinalele de la Roma si Tokyo. "In mod concret, am cazut de acord sa dam patru libere la turneul de la Madrid semifinalistelor de la Roma si patru libere semifinalistelor de la Tokyo, la turneul de la Beijing. Acele jucatoare care vor sustine cele mai multe meciuri in Roma si Tokyo vor putea sa inceapa mai tarziu si sa aiba un meci mai putin in competitia urmatoare", a adaugat directorul executiv WTA.

Modificarile din sezonul 2009:

1. Vor fi doua niveluri de evenimente (Premier si International), cu patru turnee obligatorii: Indian Wells, Miami, Madrid si Beijing;

2. Pentru jucatoarele de top vor fi 10, in loc de 12, turnee obligatorii, exceptand turneele de Grand Slam;

3. Vacante intre sezoane mai mari: de la sapte la opt saptamani;

4. Premii mai mari: de la 71 milioane la 86 de milioane de dolari (cu 21% mai mult decat in 2008);

5. Amenzi, posibile suspendari daca nu participa la turneele obligatorii;

6. Un sistem de clasificare optimizat;

7. Mai putine pauze, cu unele exceptii.

O problema cu una din aceste modificari o vor avea surorile Venus si Serena Williams. Mai exact cu participarea obligatorie la Indian Well. Ele au refuzat sa participe la acest turneu dupa ce, in 2001, au spus ca fanii le-au adresat comentarii rasiste.

Modificarile in Roadmap urmaresc pastrarea si mentinerea sanatatii jucatoarelor cu un calendar mai scurt si mai putine obligatii de participare la turnee.