Andre Agassi, Juan Carlos Ferrero, Marat Safin, Rafael Nadal, Roger Federer si David Nalbandian sunt castigatorii de la Madrid din ultimii sase ani, dar Novac Djokovic si Andy Murray vin tare din urma si sunt o reala amenintare pentru favoriti. Odata cu anuntul lui Federer ca va onora invitatia organizatorilor spanioli, turneul de la Madrid se anunta mai incitant ca oricand la gandul unui nou duel Federer - Nadal!

Turneul de la Madrid incepe in forta inca din a doua zi, cu o ceremonie de premiere! Spaniolul Rafael Nadal va primi din partea presedintelui ATP, Etienne de Villiers, cupa pe care o merita ca succesor al lui Federer pe cea mai inalta pozitie a clasamentului. Incepand cu ziua de luni, 13 octombrie, vor iesi la rampa favoritii la titlu.

In 2009, Madrid va gazdui singurul turneu combinat (fete si baieti) din seria Masters, din Europa

Aceasta editie a Mastersului de la Madrid e ultima care se desfasoara dupa regulile ultimelor editii. Intre 7 si 17 mai 2009, spaniolii se pregatesc sa gazduiasca cel mai important turneu de tenis din Europa, dupa Roland Garros si Wimbledon. Marind premiile la 6.5 milioane de euro, organizatorii turneului incearca sa atraga la Madrid cele mai bune "rachete" din circuitul ATP si WTA. Suprafata pe care se va juca, va fi tot zgura, iar prezenta jucatorilor va fi obligatorie.

Pentru ca totul sa fie spectaculos, turneul de la Madrid va inaugura "Cutia Magica", un complex sportiv cu o arhitectura unica in lume. Acest complex o sa reprezinte o emblema a Madridului in ceea ce priveste candidatura orasului pentru organizarea Olimpiadei din 2016. "Cutia Magica" va adaposti trei terenuri cu o capacitate totala de 20.000 de locuri, 16 terenuri neacoperite, 5 acoperite si sase terenuri de antrenament. In plus, complexul include un bazin acoperit, sediul Federatiei de Tenis din Madrid si un birou de presa.