Novak Djokovic traversează un moment cenușiu al carierei, sârbul în vârstă de 36 de ani fiind departe de așteptările sale și ale fanilor liderului ATP. Nole are procentaje mai slabe decât în sezonul trecut, iar problemele au apărut atât cu serviciul, cât și la retur - capitol unde este considerat cel mai bun în istorie.

Novak DjokovicFoto: Charles Baus / AP / Profimedia

>> Simona Halep a primit wild card pentru încă un turneu pe zgură

4 înfrângeri până acum, în acest sezon din ATP

În precedentele trei sezoane (2021, 2022 și 2023), Novak a fost învins de câte șapte ori, constanța liderului mondial fiind una impresionantă.

În 2024, an în care s-a menajat la mai multe turnee tocmai pentru a fi proaspăt la competițiile importante, Djokerul a înregistrat deja patru înfrângeri. Mult pentru standardele sale, dar și pentru statisticile din ultimele sezoane.

Va debuta peste două săptămâni la Roland Garros fără vreun turneu câștigat, dar mai grav pentru sportivul născut la Belgrad este că jocul său a scârțâit la mai multe dintre capitolele sale forte.

Serviciul nu mai este în aceiași parametri, returul nu mai poate face diferența în momentele importante și nu mai pune la fel presiune pe adversari, iar sârbul dă semne că nu mai ajunge la același nivel de concentrare.

Australian Open 2024, momentul care i-a zguduit încrederea

Novak Djokovic a pierdut foarte rar șansa de a începe noul sezon din tenis cu dreptul, recordul celor 10 titluri de la Australian Open fiind dovada clară în acest sens.

La ediția din acest an, sârbul a arătat destule vulnerabilități, Djokovic cedând trei seturi până la calificarea în semifinale: i-au furat câte un set jucători precum Prizmic și Popyrin.

Semifinala cu Jannik Sinner, care este, alături de Carlos Alcaraz, cel mai bun produs al noii generații, a fost una în care Djokerul a fost dominat copios de italian. A salvat aparențele câștigând un set în tiebreak, dar per total diferența a fost una considerabilă.

Învins în locul unde de obicei își încărca bateriile la capitolul încredere, Djokovic a dispărut din circuitul mondial până la Indian Wells.

Despărțirea de Goran Ivanisevic

În deșertul californian, liderul ATP a suferit una dintre cele mai surprinzătoare înfrângeri ale carierei: a fost eliminat în turul al treilea de necunoscutul Luca Nardi. Italianul era pe locul 123 mondial la acel moment.

Eșecul de proporții a lăsat urme și în loja sârbului: Novak a anunțat despărțirea de Goran Ivanisevic, antrenor alături de care a cucerit nouă titluri de Grand Slam.

Rămas fără „vinovatul de serviciu”, Nole a continuat naufragiul și a întregit seria înfrângerilor după meciurile cu Casper Ruud (semifinale, Monte Carlo) și Alejandro Tabilo (turul trei de la Roma).

În 2020, sârbul a avut 39 de victorii și 3 înfrângeri. Totuși, în acel an s-a jucat puțin, multe turnee fiind anulate din cauza pandemiei de Covid-19.

  • 2021: 55 de victorii și 7 înfrângeri
  • 2022: 42 de victorii și 7 înfrângeri
  • 2023: 56 de victorii și 7 înfrângeri

În 2024, Nole are 11 victorii și deja 4 înfrângeri. Nu a câștigat vreun turneu, deși suntem aproape de jumătatea sezonului.

Statistica dovedește că în 2024 Djokovic nu mai este jucătorul de neînvins

Anul trecut, Djokovic a avut de partea sa cifre foarte bune, adversarilor fiindu-le greu să îi facă break, dar și să-și câștige game-urile de serviciu împotriva preciziei chirurgicale a lui Nole de la retur.

76% puncte câștigate cu primul serviciu, 68% cu al doilea, a salvat 67% din toate mingile de break pe care le-au avut adversarii săi de-a lungul anului trecut și a avut un procentaj incredibil la numărul de game-uri câștigate de la lansare: 88%.

De la retur, în 2023, Djokerul s-a impus în 33% din punctele pe care le-a jucat pe primul serviciu al adversarului și 54% pe al doilea. A convertit în total 42% din șansele de break avute și a câștigat 55% din toate punctele pe care le-a jucat aflându-se la retur, o performanță rarisimă.

Practic, cifrele transmit ceea ce adversarii lui Nole au simțit de-a lungul sezonului 2023: a fost incredibil de greu să-i poți face break - să câștigi 88% din game-urile jucate cu serviciul este realmente impresionant. Iar de la retur a arătat de ce este considerat cel mai bun jucător la acest capitol din istoria tenisului: a triumfat în 55% din totalul punctelor jucate când au servit rivalii săi din circuitul ATP.

În sezonul de zgură din 2024, Djokovic a jucat la două turnee, Monte Carlo (eliminat în semifinale) și Roma (învins în turul al treilea).

Nole nu a mai fost la fel de dominant cu serviciul și le-a oferit adversarilor speranțe de care să se agațe de la retur.

A triumfat în 68% din punctele jucate cu primul serviciu și în 61% din punctele disputate cu al doilea serviciu, a avut de apărat 20 de mingi de break și a salvat 50% dintre acestea. Procentaj de 77% din game-urile de la lansare, față de 88% cât a avut în tot sezonul 2023.

Nici de la retur Djokerul nu a mai putut fi la fel de dominant cum i-a obișnuit pe fanii tenisului: avut 41 de șanse de break și a convertit 46% din acestea (a avut câștig de cauză în 56% din totalul punctelor jucate de la retur).

Dacă extindem analiza cifrelor la tot sezonul 2024, vom descoperi că Nole este mai expus la serviciu - are o frecvență pe prima minge de 63% - de aici și breakurile mai multe pe care adversarii au reușit să i le facă în acest sezon.

De asemenea, liderul mondial a produs în acest an mai puține puncte atunci când adversarii au trimis mingea în careu cu primul serviciu și stă puțin mai slab și la numărul total de puncte pe care le-a câștigat de la retur: 55% în anul trecut, respectiv 54% până acum într-un sezon în care nu s-a impus (încă) în vreun turneu.

Djokerul nu mai inspiră aceeași teamă adversarilor, iar acest lucru poate fi simțit în replica pe care aceștia i-o dau pe teren.

>> OPINIE Cum „s-a stins flacăra”, chiar după meciul carierei, pentru jucătorul care nu s-a speriat de Federer, Nadal și Djokovic

Roland Garros 2024 poate fi un punct de cotitură pentru Djokovic

Turneele de Grand Slam sunt însă dintr-un alt aluat, iar dacă nu ar fi fost așa nu s-ar mai fi putut lăuda Djokovic cu 24 de trofee, Nadal cu 22, iar Federer cu 20.

Să-l învingi pe Nole la un turneu major presupune mult mai mult decât la orice competiție importantă la care se joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi.

Cu toate că este departe de forma sa optimă, Djokovic rămâne foarte greu de învins într-un duel de 3 din 5.

Cel mai recent exemplu care-mi vine în minte este finala de pe Chatrier din 2021, atunci când Stefanos Tsitsipas era cu o mână și jumătate pe trofeu (conducea cu 2-0 la seturi), dar Nole și-a dat un restart după o pauză de vestiar și a întors formidabil în favoarea sa finala pariziană.

Rămâne de văzut dacă și de această dată Novak va găsi o formulă câștigătoare sau trecerea anilor (va împlini 37 de ani pe 22 mai) începe să apese decisiv chiar și în cazul unui sportiv cu o pregătire fizică ireproșabilă.