Elina Svitolina (ocupantă a locului 18 mondial) și-a respectat statutul de favorită și a câștigat meciul cu Jaqueline Cristian (75 WTA), scor 6-3, 7-5. În urma acestui rezultat, România este condusă cu 2-0 de Ucraina în barajul de calificare la turneul final al Billie Jean King Cup.

Jaqueline CristianFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jaqueline a oferit o replică bună mult mai cunoscutei sale adversare, dar Elina și-a arătat din plin experiența în momentele de tensiune. Svitolina a făcut diferența exact atunci când a contat, iar victoria, scor 6-3, 7-5, este una până la urmă meritată.

Procentajele punctelor câștigate cu ajutorul serviciului nu au fost grozave pentru niciuna dintre jucătoare, dar cu mențiunea că Elina a stat mai bine (64% vs 58% pe primul și 48% vs 41% pe al doilea).

Jaqueline și-a cedat de câte trei ori serviciul pe set, prea mult totuși pentru a putea emite pretenții în cele din urmă.

Partida de pe zgura verde americană a durat o oră și 38 de minute.

A fost pentru prima dată când cele două jucătoare s-au întâlnit.

Sâmbătă vor avea loc meciurile de simplu Elina Svitolina (18 WTA) vs Ana Bogdan (64 WTA) și Lesia Tsurenko (42 WTA) vs Jaqueline Cristian (75 WTA).

Svitolina vs Bogdan va începe undeva în jurul orei 20:00 (ora României) și va fi transmis în direct pe Digisport 2. Duelul va fi urmat de meciul dintre Tsurenko și Cristian.

Reamintim că pentru a se califica la turneul final al Billie Jean King Cup, Ucraina mai are nevoie de un singur punct din aceste două meciuri.

În primul meci al zilei de vineri, Ana Bogdan a fost învinsă, scor 6-3, 2-6, 0-6, de Lesia Tsurenko.

De știut:

  • Câștigătoarea dintre România și Ucraina se va califica la turneul final al Billie Jean King Cup 2024, iar învinsa va disputa un baraj de menținere în Grupa Mondială.

Componența echipelor:

România: Ana Bogdan (64 WTA), Jaqueline Cristian (75 WTA), Anca Todoni (191 WTA), Mara Gae (1.062 WTA). Căpitan nejucător: Horia Tecău

Ucraina: Elina Svitolina (18 WTA), Lesia Tsurenko (42 WTA), Yuliia Starodubtseva (138 WTA), Lyudmyla Kichenok (18 WTA la dublu), Nadiia Kichenok (42 WTA la dublu). Căpitan nejucător: Mikhail Filima.

  • În luna noiembrie, România a învins Serbia (4-0, la Kraljevo), iar Ucraina a câștigat duelul cu Olanda (3-1, la Vilnius).

România vs Ucraina, 3-1 în meciurile directe

1997, Bari (Italia): România - Ucraina 3-0

1999, Murcia (Spania): România - Ucraina 2-0

2003, Estoril (Portugalia): România - Ucraina 1-2

2014, Budapesta (Ungaria): România - Ucraina 2-0.