​Carlos Alcaraz, al doilea favorit, a părăsit Australian Open 2024 în sferturi, ibericul cedând destul de clar meciul cu Alexander Zverev (cap de serie șase). Germanul s-a impus în patru seturi, scor 6-1, 6-3, 6-7(2), 6-4, după un meci de trei ore și 5 minute.

Carlos AlcarazFoto: WANG Zhao / AFP / Profimedia

>> Premieră în tenis: Va fi lider mondial la 43 de ani

Carlos Alcaraz, învins de Alexander Zverev în sferturile de la Australian Open 2024

Începutul de meci a fost unul surprinzător de slab pentru iberic: a cedat manșa clar, scor 1-6, după doar 29 de minute.

Din păcate pentru fanii spaniolului, meciul a continuat în aceleași coordonate.

Zverev (26 de ani, locul 6 ATP) a fost aproape de neatins cu serviciul (a fost nevoit să salveze două mingi de break la 3-2 pentru Alcaraz în setul al doilea, dar cam atât în mare parte din primele trei manșe), iar cu backhandul a fost imperial (în special în duelurile de rever în cross).

De asemenea, neamțul a dominat cu forehandul în multe momente, iar surprinzător a fost mai bun chiar și în duelurile intense de pe baseline.

De cealaltă parte, Alcaraz (20 de ani, locul 2 ATP) a avut o zi cenușie. A ratat extrem de mult (atât cu reverul, cât și cu dreapta), a jucat rar cu primul serviciu, a fost neinspirat în majoritatea momentelor importante și a părut că a fost dominat mental de adversarul său.

Senzația a fost aceea că spaniolul a fost mereu cu cel puțin un pas în urma lui Zverev (preț de aproape trei seturi), cu toate că a încercat din răsputeri să întoarcă soarta partidei în favoarea sa.

A fost un meci care a avut un afiș fantastic, dar care a curs într-o singură direcție până la scorul de 2-0 la seturi și 5-2 în favoarea lui Alexander.

Gândindu-se poate prea mult la victorie și la cum să închidă meciul, Zverev a scăpat fără să-și dea seama controlul. De la 5-2 în favoarea sa, Alcaraz a supraviețuit și a egalat la 5.

Mai mult decât atât, ibericul a arătat în tiebreak tenisul pe care fanii tenisului îl așteptau de fapt de la el: defensivă ermetică, unghiuri cu care să-l scoată pe adversar din zona de confort și passing-uri care au ridicat publicul în picioare. Alcaraz a câștigat, scor 7-2, iar meciul avea parte și un set patru.

Manșa care a urmat a fost una echilibrată, dar Zverev a reușit să facă din nou diferența de la retur la 4-4 (spaniolul a servit modest). De această dată, germanul nu a mai ratat șansa de a închide meciul de la serviciu (6-4).

Partida de pe Rod Laver Arena a durat trei ore și 5 minute.

Punct spectaculos jucat de Zverev și Alcaraz

Sursa video: Eurosport

Rezumatul partidei dintre Alexander Zverev și Carlos Alcaraz:

Statistica partidei dintre Zverev și Alcaraz

Ași: 7-6

Duble greșeli: 1-2

Puncte câștigate cu primul serviciu: 73% - 67%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 47% - 42%

Lovituri câștigătoare: 28 - 39

Erori neforțate: 25 - 45

Puncte de break câștigate: 70% - 40%

Puncte câștigate la fileu: 39% - 30%

Total puncte câștigate: 125 - 103

Durată meci: 3h 5 min.

De știut după meciul dintre Carlos Alcaraz și Alexander Zverev

  • În urma victorie de miercuri, scorul întâlnirilor directe este acum de 5-3 pentru Alexander.
  • Din cele șapte meciuri directe anterioare, Alexander și Carlos se mai duelaseră în două rânduri la Grand Slamuri. Câte o victorie de fiecare parte: Zverev la Roland Garros 2022, iar Alcaraz la US Open 2023.
  • Cu toate că a fost eliminat, aceasta este cea mai bună performanță a lui Alcaraz la Melbourne, prezența în sferturi. Reamintim că ibericul are două titluri majore câștigate: US Open 2022 și Wimbledon 2023.
  • De cealaltă parte, Zverev a mai bifat o semifinală la Australian Open, la ediția din 2020 (a fost învins de Thiem). Germanul mai are în CV o finală de turneu major: US Open 2020, el fiind învins tot de Dominic Thiem.

Australian Open 2024, semifinalele masculine

Semifinalele masculine de la Australian Open 2024 vor avea loc în cursul zilei de vineri, iar meciurile vor putea fi urmărite în direct pe canalele Eurosport.

Novak Djokovic (1) vs Jannik Sinner (4) / 4-2 meciuri directe

Daniil Medvedev (3) vs Alexander Zverev (6) / 11-7 meciuri directe.

>> Daniil Medvedev, calificare spectaculoasă în semifinalele Australian Open 2024 - Meci maraton de patru ore