​Rafael Nadal (locul 672 mondial) a câștigat primul meci de simplu jucat după o pauză de aproape un an de zile, ibericul învingându-l, scor 7-5, 6-1, pe Dominic Thiem, unul dintre rivalii săi din circuitul masculin. Meciul a contat pentru turul întâi al turneului ATP 250 de la Brisbane.

Rafael NadalFoto: William WEST / AFP / Profimedia

>> Rafael Nadal si explicația pentru care Roger Federer este deasupra recordurilor lui Novak Djokovic

Rafael Nadal, cifre impresionante contra lui Dominic Thiem la ATP Brisbane

După aproape un an de pauză, Rafael Nadal a arătat un tenis impresionant la primul meci. La Brisbane, ibericul a avut o evoluție solidă, el interpretând perfect partitura tactică gândită alături de Carlos Moya.

Fără să arate vreo urmă de „rugină” după atâta absență, Nadal a avut în serviciu principala armă. Rafa a fost de neatins în game-urile de la lansare, ca idee, el pierzând doar trei puncte în primul set cu serviciul.

Nu a avut de apărat vreo minge de break toată partida, spre frustrarea lui Dominic.

Forehandul său (arma cea mai importantă din întreaga carieră) a fost turat la un nivel foarte bun, erorile de pe această lovitură venind foarte rar.

De asemenea, reverul a fost și el unul de calitate: a căutat mult să lovească din urcare, să domine raliurile și să-i reducă timpul de reacție adversarului.

A venit și la fileu, în măsura în care atacurile i-au permis să urce spre plasă, și a arătat multă calitate.

Spaniolul s-a deplasat foarte bine atât pe lateral, cât și pe înainte (a ajuns la mai multe scurte ale lui Dominic). Rafa a arătat că este pregătit din punct de vedere fizic pentru a avea un sezon în care să conteze la nivel înalt.

Rămâne de văzut cât de mult va reuși să rămână sănătos, multiplele accidentări suferite de-a lungul carierei provocându-i mari bătăi de cap.

Sigur că Thiem (locul 98 ATP în prezent) nu este în acest moment tocmai genul de adversar care să mai sperie precum o făcea acum trei - patru sezoane, dar austriacul are încă armele necesare pentru a fi incomod.

Victoria lui Nadal (obținută după o oră și 30 de minute) este însă una deplin meritată și dătătoare de încredere atât pentru fostul lider ATP, cel care va împlini 38 de ani în luna iunie, dar și pentru fanii ibericului, cei care și-l doresc pe Rafa revenit la cel mai înalt nivel.

„Înapoi ca și când nu plecase vreodată”, a titrat ATP imediat după victoria spaniolului.

Rezumatul partidei dintre Nadal și Thiem

Statistica lui Rafael Nadal la meciul cu Dominic Thiem

Puncte câștigate cu primul serviciu: 90% (28/31)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 80% (12/15)

Ași: 3

Duble greșeli: 1

Puncte de break de salvat: 0

Puncte de break convertite: 3/6

Erori neforțate: 4

Lovituri câștigătoare: 12

Viteza medie pe primul serviciu: 214 km/h

Viteza medie pe al doilea serviciu: 161 km/h.

  • În optimile de la ATP Brisbane, Nadal va da peste Jason Kubler (wild card - locul 102 ATP)
  • De-a lungul timpului, Nadal și Thiem s-au întâlnit de 16 ori, scorul fiind acum de 10-6 în favoarea ibericului.
  • Cu cele 25 de puncte câștigate în urma victoriei cu Thiem, Nadal a urcat 131 de locuri în ierarhia ATP Live, până pe 541.

De știut

Turneul de la Brisbane are loc în perioada 31 decembrie - 7 ianuarie. Face parte din categoria ATP 250, are premii totale în valoare de $739.945, la start se vor afla 32 de jucători pe tabloul principal de simplu, iar campionul en-titre este Kei Nishikori (în 2019).

Australian Open 2024 se va disputa în perioada 14-28 ianuarie la Melbourne.

De știut despre Rafael Nadal

  • În vârstă de 37 de ani, ibericul a adunat 1069 de victorii în carieră și a pierdut de 220 de ori.
  • Are 92 de titluri ATP câștigate de-a lungul timpului, iar dintre acestea 22 de sunt de Grand Slam (la două în urma recordmanului Novak Djokovic).
  • A adunat doar din premiile din tenis $134.640.719.