​Înainte de accidentarea de la Australian Open (de la începutul sezonului), Rafael Nadal era lider al ierarhiei titlurilor de Grand Slam din tenisul masculin. La aproape un an de zile distanță, ibericul a ajuns pe locul 664 în ierarhia mondială și la două titluri majore în urma lui Novak Djokovic.

Rafael NadalFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rafael Nadal vrea să-și audă din nou numele pronunțat pe terenurile de la Roland Garros

Cu mari probleme de sănătate, Rafa s-a încăpățânat să termine pe teren meciul cu Mackenzie McDonald din turul al doilea de la Australian Open (a cedat în trei seturi, scor 6-4, 6-4, 7-5).

De la acel moment, fanii împătimiți ai lui Rafa au tot sperat că ibericul va reveni „cât mai curând” pe teren.

Fostul lider ATP a ratat pe rând turnee importante precum Indian Wells și Miami, iar mai apoi tot sezonul de zgură.

Iubitorii de tenis au sperat că-l vor vedea pe teren măcar la turneul său „de casă”, Roland Garros.

Nu a fost însă chip de vreo revenire pe teren, recuperarea fiind anevoioasă și dureroasă după cum a spus ibericul de-a lungul timpului petrecut în afara circuitului mondial.

S-a speculat chiar că Rafa (37 de ani) se va retrage fără să mai apuce să joace vreun meci oficial, precum prietenul său Roger Federer.

În cele din urmă, ibericul a organizat o conferință de presă în care a spus, printre altele, că 2024 are mari șanse să fie ultimul său an în calitate de jucător prefesionist de tenis.

Nu vrea însă să se retragă „în lipsă”, iar acum a anunțat deja că va juca la ATP Brisbane la începutul lui 2024. Ca întotdeauna, marele vis va fi să fie într-o formă cât mai bună la Roland Garros, turneul care i-a schimbat total cariera.

Referindu-se la atât de așteptata revenire a lui Rafa în circuitul ATP, unchiul Toni Nadal a vorbit despre marea dorință a fostului lider mondial.

Rafa vrea să audă din noul numele său pronunțat la Roland Garros. „Să câștige va fi foarte dificil, dar nu imposibil. O persoană ca Rafa trebuie și va avea încredere în propriile forțe”, spune Toni Nadal.

De menționat că Nadal va împlini 38 de ani chiar pe durata turneului de la Roland Garros (e născut pe 3 iunie), spaniolul cucerind trofeul pe Chatrier de 14 ori (ultima dată în 2022).

>> Rafael Nadal vorbește deschis despre rivalitatea cu Novak Djokovic și titlul neoficial de GOAT

De știut despre Rafael Nadal

  • Se află în prezent pe locul 664 în ierarhia ATP după un sezon în care a jucat în total doar patru meciuri (o victorie și trei înfrângeri).
  • A adunat în 2023 doar $310.797 din tenis. Este de fapt singurul sezon în care Rafa nu a câștigat vreun titlu.
  • A urcat pentru prima dată pe locul 1 ATP în data de 18 august 2008.
  • Are 1068 de victorii și 220 de înfrângeri în carieră.
  • A strâns doar din premiile din tenis $134.640.719, iar de-a lungul carierei are 92 de titluri ATP.
  • Se află pe locul doi în ierarhia competițiilor majore cucerite: 22 de titluri de Grand Slam, față de cele 24 ale lui Novak Djokovic.

Ierarhia titlurilor de Grand Slam câștigate

1. Novak Djokovic 24

2. Rafael Nadal 22

3. Roger Federer 20 / retras din tenis.