Va încheia anul pe locul 1 ATP pentru a opta oară (record, desigur), iar la 36 de ani este foarte de greu de învins pe orice suprafață. Novak Djokovic a fost analizat de un fost jucător important al anilor 90, iar concluzia este una clară: sârbul are un mare avantaj în meciuri datorită jocului său de picioare.

Novak DjokovicFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Fostul antrenor al legendarei Steffi Graf spune câte titluri de Grand Slam va mai câștiga Novak Djokovic

Greg Rusedski și arma care-l ajută să fie GOAT pe Novak Djokovic: Are cel mai bun joc de picioare din istoria tenisului

Greg Rusedski este un nume care le spune multe iubitorilor de tenis trecuți de o anumită vârstă. A fost locul 4 mondial pe 4 octombrie 1997 (într-o perioadă a tenisului dominată de titani precum Pete Sampras, Andre Agassi, Boris Becker și Jim Courier), iar cel mai bun rezultat la Grand Slamuri a fost finala pierdută la US Openul din 1997 (învins de Patrick Rafter).

Născut la Montreal în urmă cu 50 de ani, Greg a reprezentat Canada în perioada 1991-1995, iar mai apoi a făcut parte din echipa Marii Britanii de Cupa Davis (1995-2007).

Chestionat pe marginea subiectului momentului - Turneul Campionilor de la Torino - Greg a oferit și motivul principal (din punctul său de vedere) pentru care Novak Djokovic domină tenisul chiar și la vârsta de 36 de ani.

Pe lângă puterea mentală fantastică, Nole are (conform spuselor lui Rusedski) cel mai bun joc de picioare din circuitul mondial.

Această calitate îl ajută enorm pe Djoker să fie aproape mereu pregătit pentru orice lovitură a adversarului, să aibă o defensivă care să-i ducă de multe ori în pragul disperării pe rivali și să-l ajute să aibă nenumărate momente favorabile din care să fie decisiv în ofensivă.

>> Doboară toate recordurile? Vârsta până la care Novak Djokovic vrea să joace tenis în circuitul ATP

„Novak va încheia anul pe locul 1 pentru a opta oară, este fantastic. Este mare favorit la Turneul Campionilor, iar cea mai mare amenințare pentru el este Jannik Sinner.

Nole are cel mai bun joc de picioare din tenis. Acesta este și unul din motivele pentru care Djokovic este GOAT (n.r. Greatest of All Time) și favorit pentru a câștiga fiecare meci pe care-l dispută. E incredibil cum joacă la 36 de ani”, spune Greg Rusedski.

Pe lângă jocul de picioare evidențiat de Rusedski, am putea completa multe alte „arme” cu ajutorul cărora Nole ajunge să-și subordoneze adversarii: un serviciu precis care-l ajută atunci când are mai mare nevoie, un forehand care poate face diferența atât în cross cât și în lungul liniei, un backhand care este stabil în defensivă și de multe ori letal pe faza de atac, un joc la fileu îmbunătățit teribil de mult în ultimele sezoane, dar și o foame teribilă de victorie chiar și la peste 36 de ani.

Novak Djokovic și Jannik Sinner (italianul a fost menționat de Greg Rusedski drept cel mai important rival de la Turneul Campionilor pentru sârb) se vor întâlni marți, de la ora 22:00, într-un meci transmis în direct pe Eurosport 2.

Atât sârbul cât și italianul au debutat cu dreptul la ATP Finals (Nole a trecut de Holger Rune în trei seturi, iar Jannik de Stefanos Tsitsipas în două manșe).

Liderul ATP și elevul lui Darren Cahill s-au intersectat de trei ori în circuitul mondial, iar de fiecare dată s-a impus Djokovic.

2021 / 6-4, 6-2 la Monte Carlo

2022 / 5-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-2 la Wimbledon

2023 / 6-3, 6-4, 7-6(4) la Wimbledon.

Recordurile principale ale lui Novak Djokovic

Născut pe 22 mai 1986, la Belgrad, Djokovic deține în acest moment multe dintre recordurile din tenis, dar cele mai importante sunt următoarele trei: cele mai multe titluri de Grand Slam, cele mai multe turnee de tip Masters (ATP 1000) și cele mai multe săptămâni din postura de lider ATP.

Locul 1 ATP la finalul sezonului

1 Novak Djokovic 8

2 Pete Sampras 6

3 Roger Federer / Jimmy Connors / Rafael Nadal 5 etc.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1 Novak Djokovic 24

2 Rafael Nadal 22

3 Roger Federer 20 (retras)

Clasamentul turneelor Masters

1 Novak Djokovic 39

2 Rafael Nadal 36

3 Roger Federer 28 (retras)

Săptămâni pe locul 1 ATP

1 Novak Djokovic 399

2 Roger Federer 301

3 Pete Sampras 286 etc.