Sorana Cîrstea a întâlnit o jucătoare aflată într-o zi de grație în sferturi la US Open 2023. Karolina Muchova a avut răspuns pentru aproape orice lovitură a româncei, a comis foarte puține erori și a servit excelent sub presiune (a salvat 10 mingi de break, nouă dintre ele într-un singur game). Sportiva din Cehia s-a impus după o oră și 38 de minute de joc, scor 6-0, 6-3, iar Sorana rămâne cu cel mai bun rezultat din carieră la un Grand Slam (a mai ajuns în această fază la Roland Garros 2009).

Sorana CirsteaFoto: COREY SIPKIN / AFP / Profimedia

>> Saltul făcut de Sorana Cîrstea în clasamentul WTA după parcursul de la US Open 2023

>> Sorana Cîrstea explică unde s-a făcut diferența în meciul cu Karolina Muchova

>> Prima semifinalistă de la US Open 2023 - A surclasat o campioană de Grand Slam

Rezumatul partidei dintre Sorana Cîrstea și Karolina Muchova

Sursa video: Eurosport

De știut:

  • Karolina Muchova (favorită 10, finalistă în acest an la Roland Garros) va da în semifinale peste Coco Gauff (6), după ce americanca a surclasat-o pe letona Jelena Ostapenko (20), scor 6-0, 6-2.
  • Pentru prezența în sferturi, Sorana Cîrstea (33 de ani) va primi $455.000 și 430 puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • În urma parcursului de la Flushing Meadows, Sorana va urca patru poziții în clasamentul WTA, până pe locul 26.

Statistica partidei dintre Sorana Cîrstea și Karolina Muchova

Ași: 0 - 6

Duble greșeli: 1 - 1

Puncte câștigate cu primul serviciu: 39% (13/33) - 60% (28/47)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 41% (9/22) - 60% (12/20)

Puncte câștigate la fileu: 41% (11/27) - 76% (13/17)

Puncte de break câștigate: 9% (1/11) - 55% (6/11)

Lovituri câștigătoare: 12 - 32

Erori neforțate: 19 - 15

Total puncte: 49-73

Durată meci: 1 oră și 38 minute.

Parcursul Soranei Cîrstea la US Open 2023

Turul I: 6-2, 6-3 vs Kayla Day (93 WTA)

Turul II: 6-3, 6-4 vs Anna Kalinskaya (89 WTA)

Turul III: 6-3, (6)6-7, 6-4 vs Elena Rybakina (4 WTA)

Optimi: 6-3, 6-3 vs Belinda Bencic (13 WTA)

Sferturi: 0-6, 3-6 vs Karolina Muchova (10 WTA).

Sorana Cîrstea - Karolina Muchova, 1-4 în meciurile directe

2023, US Open: 6-0, 6-3 pentru Muchova

2023, Montreal: 7-5, 6-4 pentru Muchova

2023, Miami: 7-5, 6-1 pentru Cîrstea

2023, Dubai: 6-4, 7-6(4) pentru Muchova

2020, US Open: 6-3, 2-6, 7-6(7) pentru Muchova.

US Open 2023, sferturi feminine

Jelena Ostapenko (20) - Coco Gauff (6) 0-6, 2-6

Sorana Cîrstea (30) - Karolina Muchova (10) 0-6, 3-6

Marketa Vondrousova (9) - Madison Keys (17)

Qinwen Zheng (23) - Aryna Sabalenka (2).

Sorana Cîrstea - Karolina Muchova 0-6, 3-6, în sferturi la US Open 2023

Setul II

3-6 Sorana găsește două lovituri foarte bune în acest start de game. Muchova vine al fileu și salvează o primă minge de game.Karolina prinde linia de fund, Sorana a crezut că mingea va ieși afară. Smash câștigător și Karolina egalează la 40. Sorana ratează un voleu-drive, după un schimb spectaculos - minge de meci pentru Muchova. Sportiva din Cehia închide partida cu o lovitură câștigătoare de forehand - Sorana Cîrstea se oprește în sferturi la US Open 2023.

3-5 Foarte agresivă, Karolina nu îi dă timp Soranei să pregătească lovitură și românca trimite prea lung. As la mediană. Sorana nu mai pune prea multe probleme și doar o minune o mai poate scoate din această situație.

3-4 Sorana greșește prea mult și pierde la 0 un game de serviciu foarte important.

3-3 Banda fileului o ajută pe Sorana să câștige un punct. Karolina găsește un as la 30-30. Sorana pune presiune în acest game, dar Karolina servește foarte bine.

3-2 Ajutată de serviciu, Sorana revine de la 0-30. Muchova egalează la 40 cu o lovitură superbă în lung de linie (mingea a aterizat pe tușă). Karolina comite două erori și românca trece din nou în avantaj.

2-2 Sorana vine bine la fileu, dar Karolina găsește o lovitură incredibilă din întoarcere. Game alb pentru Muchova.

2-1 Sorana comite câteva erori și îi oferă pe tavă trei mingi de rebreak adversarei. Prima este salvată cu o lovitură spectaculoasă. A doua în contre-pied. Dar tot o greșeală a româncei îi aduce cehoaicei primul game din setul secund.

În tribune se află și Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep.

2-0 Muchova se apără incredibil cu sliceul, dar Sorana are răbdare și egalează la 40. După nenumăratele passinguri reușite în primul set de Muchova, Cîrstea răspunde cu aceeași monedă într-un moment important. Muchova trimite prea lung - minge de break pentru Sorana. Karolina simte că Sorana a lovit prea puternic și lasă mingea să iasă afară. Lovitură foarte bună în cross și încă o șansă pentru Sorana. Muchova lovește cu rama - break pentru Sorana (la a 11-a oportunitate).

1-0 Sorana ia decizii neinspirate, deși construiește punctele foarte bine. A câștigat doar 21% dintre punctele în care a urcat la fileu. Muchova o prinde pe Cîrstea pe contre-pied și are două mingi de break. Sorana le salvează pe ambele, este mult mai agresivă. Una dintre rarele lovituri câștigătoare îi aduce româncei o minge de game. Sorana găsește în sfârșit un punct slab și sparge gheața după aproape o oră de joc - punctează pe tabelă.

Marijana Veljovic o avertizează pe Sorana că o grăbește pe Karolina să servească. Românca nu înțelege nemulțumirea arbitrei de scaun.

Sorana se contrazice cu antrenorul Thomas Johansson, în timp ce Karolina a mers la vestiar între seturi.

Setul I

0-6 Început foarte bun de game de retur pentru romîncă (0-30). Sorana a avut tot terenul în față, dar s-a grăbit și a trimis mult în spatele liniei de fund. Sorana ratează de lângă fileu și pierde primul set cu 6-0.

0-5 Sorana se apropie de câștigarea primului ei game, dar comite o dublă greșeală. Muchova egalează la 40 cu un forehand fulgerător din defensivă. Îi intră totul cehoaicei - lob defensiv care aterizează pe linia laterală. Sorana îi cere ajutorul antrenorului Thomas Johansson. Românca se enervează, adversara ei este un zid care returnează absolut tot. Eroare a Soranei și încă un break pentru Muchova.

0-4 Karolina o pasează din nou pe Sorana. Cehoaica se apără bine, ratează de puțin lobul defensiv. Vine și prima eroare a Karolinei. Slice în fileu al cehoaicei - două mingi de break pentru Cîrstea. Agresivă, Muchova vine rapid la fileu și execută din nou foarte bine un smash. Karolina salvează și a doua minge de break cu un rever în lung de linie. Retur lung al Soranei, care rămâne în game. Karolina ratează voleul de lângă fileu. Muchova se deplasează incredibil pe teren și găsește răspuns din orice poziție - smash excelent. Sorana obține încă o minge de break. Ratată și aceasta. Muchova salvează a cincea minge de break cu un serviciu perfect. Prima dublă greșeală. Tot mai multe erori din partea cehoaicei - încă o șansă pentru româncă. Sorana ia decizia greșită... Dar acum găsește o lovitură superbă în cross și o pasează pe adversară. Sorana anticipează o scurtă, dar lovește prea puternic și ratează a șaptea minge de break. Încă două șanse nefructificate de Sorana - acest game a durat deja 18 minute. Cîrstea caută linia, dar trimite pe culoarul de dublu. Sorana pierde duelul sliceurilor și gameul, după ce a ratat nouă mingi de break.

Muchova, fără greșeali neforțate în primele trei gameuri din acest meci.

0-3 Sorana se grăbește puțin și ratează. Scurtă perfectă reușită de Muchova. Un serviciu bun la mediană (15-30). Încă un retur bun al sportivei din Cehia și două mingi de break. Sorana trimite prea lung și Muchova se desprinde pe tabelă.

0-2 Sorana returnează foarte bine, dar Karolina prinde linia și o incomodează suficient pe româncă pentru a câștiga punctul. Cîrstea trimite la limită, dar prinde tușa laterală. Românca vine la fileu, dar Karolina găsește o lovitură excelentă de forehand în lung de linie și o pasează. Un backhand ratat de Karolina, gameul se prelungește. Dar Muchova confirmă breakul cu un as.

0-1 Meciul a început cu Sorana la serviciu. După un retur ratat, Muchova face pentru prima oară pasul în teren și punctează cu smashul. Lovitură în cross câștigătoare reușită de Muchova. Sorana ratează cu reverul, un prim break pentru cehoaică.

18 victorii și 14 înfrângeri a înregistrat până acum Sorana Cîrstea în participările de la US Open (11-5 în dreptul cehoaicei).

Partida va fi arbitrată din scaun de Marijana Veljovic.

Sorana intră zâmbitoare pe teren. Karolina o urmează și salută publicul.

Thomas Johansson, antrenorul Soranei Cîrstea, spune că Muchova îi amintește de Ashleigh Barty.

Dacă va câștiga acest meci, Sorana va acumula 2.110 puncte și va urca pe locul 23 în clasamentul WTA Live (acum se află pe 26, iar cel mai sus a fost pe 21).

Partida este prima din sesiunea de seară de pe cea mai mare arenă de tenis din lume.

US Open 2023 are loc în perioada 28 august - 10 septembrie, iar cele mai importante meciuri de la Flushing Meadows vor fi zi de zi pe HotNews.ro. Campionii en-titre sunt Carlos Alcaraz și Iga Swiatek.