​Novak Djokovic l-a egalat pe Roger Federer la capitolul sferturi de finală jucate în turneele de Grand Slam (58), iar acum sârbul privește cu optimism spre meciul cu Taylor Fritz, duel care l-ar putea duce printre cei mai buni patru jucători de la US Open 2023.

Roger FedererFoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Novak Djokovic și modelul copiat de la Roger Federer: Joacă numai la turneele cu adevărat importante în ultima parte a carierei

Ajuns la 36 de ani (n.r. împliniți pe 22 mai), Nole a redus semnificativ motoarele în ceea ce privește turneele la care participă în decursul unui sezon.

Strategia nu este una nouă, iar Severin Luthi (fost antrenor al lui Roger Federer) vorbește despre decizia luată de Novak în ultimele sezoane, una copiată după modelul prezentat de Mister Perfect în ultimele sezoane ale carierei sportive.

Luthi laudă schimbarea de program efectuată de Djoker în ultima parte a carierei și vorbește despre un alt aspect la care viitorul lider ATP (n.r. după încheierea US Open va urca din nou pe primul loc mondial) excelează: sârbul nu are nevoie de prea multe meciuri sau turnee pentru a-și intra în formă și pentru a reveni la nivelul de top.

„E conștient că nu mai poate juca la toate turneele ca până acum ceva timp. Dacă faci vreo greșeală majoră în această perioadă a carierei, la această vârstă, ea poate avea consecințe grave. Iar Djokovic este conștient de acest lucru”, spune Severin Luthi.

În acest sezon, Djokovic a jucat la următoarele competiții: Adelaide 1 (pregătitor pentru Australian Open), Australian Open, Dubai, Monte Carlo, Banja Luka, Roma (pregătitoare pentru Paris), Roland Garros, Wimbledon, Cincinnati și US Open (până acum are 38 de victorii și 5 înfrângeri).

De notat faptul că la Indian Wells și Miami 2023, Novak Djokovic nu a avut drept de participare, el nefiind vaccinat împotriva Covid-19.

Din cele zece turnee, vorbim despre cele patru Grand Slamuri (marea miză a lui Nole pentru finalul de carieră) și despre trei de categorie Masters (Monte Carlo, Roma și Cincinnati).

„Modul în care Djokovic își planifică finalul de carieră este unul excelent. În plus, el are darul, ca și Roger în trecut, de a nu fi nevoit să joace multe turnee de pregătire. El este pur și simplu la nivelul de top imediat”, a completat Luthi.

US Open 2023, programul sferturilor masculine

Carlos Alcaraz (1) vs Alexander Zverev (12)

Daniil Medvedev (3) vs Andrey Rublev (8)

Frances Tiafoe (10) vs Ben Shelton

Taylor Fritz (9) vs Novak Djokovic (2)

Ierarhia titlurilor de Grand Slam

1 Novak Djokovic 23

2 Rafael Nadal 22

3 Roger Federer 20.