După 14 ani de așteptare, Sorana Cîrstea și-a egalat cea mai bună performanță a carierei la turneele de Grand Slam, sportiva noastră obținând calificarea în sferturile de la US Open 2023. Favorită 30 la Flushing Meadows, Sori a trecut fără emoții de Belinda Bencic, campioana olimpică (scor 6-3, 6-3, după un meci de o oră și 24 de minute).

Sorana CirsteaFoto: Charles Krupa / AP / Profimedia

De știut:

  • Sorana Cîrstea (33 de ani) va primi un premiu de $455.000 și 430 puncte în ierarhia WTA de simplu după calificarea în sferturile de la US Open 2023.
  • Cîrstea și-a egalat cel mai bun rezultat de la un Grand Slam: calificarea în sferturi (a mai ajuns în această fază a competiției la Roland Garros, ediția din 2009).
  • Pentru un loc în semifinalele de la New York, Sorana Cîrstea se va duela cu Karolina Muchova (favorită 10 la Flushing Meadows și finalistă la Roland Garros 2023).
  • De-a lungul timpului, Cîrstea și Muchova s-au întâlnit de patru ori, scorul fiind 3-1 pentru jucătoarea din Cehia.

2023, Montreal: 7-5, 6-4 pentru Muchova

2023, Miami: 7-5, 6-1 pentru Cîrstea

2023, Dubai: 6-4, 7-6(4) pentru Muchova

2020, US Open: 6-3, 2-6, 7-6(7) pentru Muchova

Sorana Cîrstea, victoria și calificarea în sferturile de la US Open 2023

Sursa video: Eurosport

Sorana Cîrstea - Belinda Bencic 6-3, 6-3, în optimile de la US Open 2023

(6-3) Sorana construiește bine punctul, iar apoi îl câștigă cu un voleu de forehand de sub nivelul fileului (lovitură dificilă). Din deplasare, Cîrstea trimite puternic cu dreapta, dar minge nu prinde tușa. Sunt două mingi de meci pentru Sorana (15-40) după un passing de calitate. Belinda mai comite o eroare neforțată (a 31-a din meci), iar Sorana obține victoria și calificarea în sferturile US Open 2023!

(5-3) Belinda știe că nu mai are ce pierde și pune totul pe cartea atacului. Alternează momentele bune cu ratările mari. Ajunge însă să aibă o minge de break. Primul serviciu nu prea o mai ajută pe Sorana. O luptătoare prin definiție, Belinda supraviețuiește și se apropie la 5-3.

(5-2) Cel mai spectaculos schimb de până acum al partidei îi revine Belindei. Din păcate, de pe mediană Cîrstea lovește cu prea multă forță, iar autul este unul clar. Elvețianca caută liniile, iar mingea nu prinde terenul. Este minge de break pentru Sorana, minge de 5-2.

(4-2) Belinda este prinsă de Sorana cu un contre-pied, iar elvețianca are unele probleme la glezna dreaptă după ce a căzut. Continuă însă meciul, nu dă semne de reale probleme. Cîrstea își vede de treaba ei și mai trimite un as (al cincilea din meci). Bencic lovește la totul sau nimic, iar momentan îi iese. De la 40-0, elvețianca revine și egalează. Apare și prima dublă greșeală a Soranei, dar în ce moment: minge de break pentru Belinda. Cîrstea scapă printre degete un game în care a condus cu 40-0...

(4-1) Sorana se apără la sacrificiu, iar efortul îi este răsplătit: Belinda trimite în plasă un voleu din apropierea plasei. Dublă greșeală a Belindei (a cincea), iar elvețianca își cedează serviciul. Este 4-1 pentru Cîrstea. Bencic este un car de nervi, țipă la echipa ei, dar doar ea poate schimba în vreun fel cursul jocului.

(3-1) Sorana este în control, continuă să servească foarte bine, iar diferența de două gameuri este restabilită (3-1). Cîrstea are 68% puncte câștigate cu primul serviciu și 60% cu cel de-al doilea.

(2-1) Belinda face pasul în teren, lovește cu multă „răutate”, iar după ce câștigă punctul cu un forehand năprasnic strânge pumnul și strigă către loja sa. Vine însă imediat o nouă dublă greșeală (a patra), iar apoi dă cu mingea în panourile publicitare. Încă o minge de break, iar Bencic pare cu nervii la pământ. Din păcate, o ajută și Sorana: trimite mult prea plat, iar mingea nu mai prinde terenul. Cîrstea ratează o ocazie importantă (a avut minge de 3-0), iar în cele din urmă elvețianca și-a câștigat gameul de serviciu.

(2-0) Dintr-o poziție dominantă (cu jumătate de teren liber), Sorana caută contre-piedul, iar mingea se duce pe culoarul de dublu. Două mingi de rebreak pentru Belinda. Din defensivă, iar mai apoi cu ajutorul serviciului, Cîrstea anulează cele două mingi de rebreak. Sorana revine și câștigă un game foarte important. Ea se desprinde la 2-0.

(1-0) Belinda încearcă o scurtă, dar execuția este previzibilă. Sorana are timp să ajungă și să câștige punctul. De fapt, cred că și mulți dintre spectactori au anticipat intenția elvețiencei (a trimis înalt, a pregătit prea mult lovitura). Urmează o dublă greșeală, iar Sorana are trei mingi de break. Belinda ratează complet un forehand din interiorul terenului, iar apoi dă vina pe spectatorii care ar fi vorbit în timpul punctului. Break la zero făcut de Sorana.

(6-3) Cîrstea trimite într-o zonă neutră, lovitura nu are nici adâncime, iar Belinda profită. Momentan, serviciul o ajută pe jucătoarea noastră. Sorana închide la timp un set în care elvețianca începuse să pună tot mai multe probleme. Belinda a comis 14 erori neforțate în acest set, iar procentajele punctelor câștigate cu serviciul au fost modeste (54% pe primul și 42% pe al doilea).

(5-3) Belinda lovește mingea tot mai rapid, din urcare, iar Sorana nu mai poate acoperi la timp partea de teren rămasă liberă. Contre-pied jucat perfect de Bencic - e clar, elvețianca a intrat în meci. Seria bună a Belindei se prelungește, sunt deja trei gameuri la rând câștigate.

(5-2) Bencic dă unele semne de revenire: returul ei începe să funcționeze, în plus anticipează tot mai bine serviciul Soranei. Sunt două mingi de break pentru elvețiancă. Sorana a trimis prea scurt și pe centru, iar adversara a profitat. Belinda anulează unul dintre breakuri, returul ei a fost la înălțime, este 5-2 pentru Sorana.

(5-1) Belinda face și a doua dublă greșeală, iar apoi execută niște mișcări de încălzire a umerilor, dorind parcă să mai relaxeze cumva mușchii. Sorana pune multă forță în retururi, iar acestea nu-și mai găsesc ținta. La 40-15, Belinda încearcă să rupă ritmul cu o scurtă, dar execuția este ratată complet. În cele din urmă, elvețianca „apare” pe tabelă: este 5-1 pentru Sorana.

(5-0) Sorana profită de erorile din jocul adversarei, își vede de planul tactic și este sfătuită să rămână agresivă. Belinda ratează și un voleu drive de backhand, iar limbajul corpului trădează stările prin care trece acum elvețianca. Între timp, se face 5-0 pentru Cîrstea după doar 22 de minute (!)

(4-0) Aflată într-o ușoară criză, Belinda caută răspunsurile în propria-i lojă. Momentan însă, sfaturile primite nu o prea ajută. Forehandul continuă să fie punctul nevralgic pentru Bencic. Ajunsă la 9 erori neforțate, elvețianca își mai cedează încă o dată serviciul. Este 4-0 pentru Cîrstea.

(3-0) Bencic resimte începutul mai slab de meci, încearcă să compenseze prin forță, dar controlul nu este unul la înălțime. Sunt destule erori comise de elvețiancă cu forehandul, sunt mingi de 3-0 pentru Sorana. Din păcate, două greșeli mari o privează pe Cîrstea de câștigarea gameului (cel puțin momentan). Jucătoarea noastră continuă să pună presiune, iar loviturile plate îi reduc considerabil adversarei din timpul de reacție. Până la urmă Sorana câștigă gameul, iar tabela este de partea ei: 3-0.

(2-0) Sorana simte mai bine mingea, trimite aspru, aproape de baseline, iar Bencic nu are un răspuns pe măsură. În plus, elvețianca comite și o dublă greșeală. După ce a ratat două mingi consecutive de break, Cîrstea a fructificat-o pe a treia. Primul break al meciului, Sorana conduce acum cu 2-0.

(1-0) Meciul a început cu Sorana la serviciu. Jucătoarea noastră este nevoită să revină de la 0-30. A fost un prim game dificil, dar Sorana a trecut cu bine peste primul test din acest meci.

De-a lungul timpului, Sorana și Belinda s-au intersectat de trei ori în circuitul mondial, scorul fiind în favoarea sportivei noastre: 2-1.

2022, US Open: 3-6, 7-5, 6-2 pentru Bencic

2022, Cincinnati: 6-2, 6-7(3), 6-4 pentru Cîrstea

2021, Melbourne 500: 7-5, 6-2 pentru Cîrstea.