Tot mai multe meciuri din circuitul WTA sunt programate în nocturnă, iar o parte dintre acestea se termină chiar și după miezul nopții. Iga Swiatek, lidera ierarhiei mondiale, a vorbit despre acest subiect la o conferință de presă susținută la Cincinnati.

Iga SwiatekFoto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Iga Swiatek critică WTA pentru programul încărcat al jucătoarelor

Elena Rybakina și Liudmila Samsonova s-au plâns după ce au jucat mai multe meciuri într-o perioadă scurtă de timp la Montreal (rusoaica a suferit o înfrângere drastică în finala cu Jessica Pegula), iar Iga Swiatek a criticat conducerea WTA pentru modul în care gestionează această situație.

​„Desigur, vremea este ceva ce nu putem prezice cu adevărat, dar poate ar trebui să ne concentrăm mai mult pe ceea ce este sănătos pentru jucătoare, fiindcă ele trebuie să joace în fiecare săptămână.

Circuitul este foarte intens cu călătoriile, de obicei nu avem două zile libere, așa că în viitor ar fi pozitiv să ne concentrăm asupra jucătoarelor, mai ales pentru anul viitor, când vor fi din ce în ce mai multe turnee obligatorii, precum și turnee mai lungi.

Cred că au fost situații în care lipsa de profesionalism s-a văzut, într-adevăr. Nu pot spune cu adevărat ce s-a făcut greșit, se pare că cel mai important lucru aici este WTA.

Conducerea este slabă în acest moment, dar sper ca ceva să se schimbe în curând, pentru că anul acesta au fost deja multe situații pe care chiar nu le pot înțelege. În timpul turneului european pe zgură, atât la Roma, cât și la Madrid, am jucat patru meciuri care s-au terminat la miezul nopții sau după miezul nopții.

Înțeleg că trebuie să ne adaptăm la televiziuni și toate astea, dar am cerut și eu de la WTA niște date pentru a vedea dacă oamenii se uită la acele meciuri care încep la ora 22:00. Nu am primit nimic, dar ar fi mai ușor de înțeles pentru a vedea dacă are sens să joci atât de târziu.

Nu e vorba că terminăm meciul și imediat mergem la culcare, lucrurile nu funcționează așa. Multe ore sunt petrecute în acea secțiune. În cazul meu, sunt mulțumită dacă mă culc la patru ore după ce mi-am jucat meciul, unde am aproape o oră de tratament, atenție la presă, stretching după meci, cină și apoi scad un pic adrenalina.

Nimic din toate astea nu este ușor de făcut, aș vrea să pot să le schimb” - Iga Swiatek, la conferința de presă de la Cincinnati.

  • Iga Swiatek (principală favorită) va juca în turul doi al turneului de la Cincinnati cu învingătoarea meciului dintre americanca Danielle Collins (34 WTA) și rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova (100 WTA).

Western & Southern Open (Cincinnati) este o competiție de categorie WTA 1000. Turneul se dispută pe hard în perioada 14-20 august 2023, are premii totale $2.788.468, iar la start pe tabloul principal s-au aflat 64 de jucătoare. Campioana en-titre este Caroline Garcia.