Coco Gauff a fost învinsă de Iga Swiatek în finala ediției de anul trecut de la Roland Garros (6-1, 6-3), iar cele două jucătoare se vor întâlni de această dată în sferturi.

Coco GauffFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Coco Gauff, duel cu Iga Swiatek în sferturi la Roland Garros: „Dacă vrei să fii cea mai bună, trebuie să o învingi pe cea mai bună”

Înaintea meciului de miercuri, talentata jucătoare din SUA (19 ani) a vorbit despre cum a marcat-o înfrângerea din 2022 și, mai ales, ce lucruri va schimba de data aceasta pentru ca rezultatul să fie diferit.

„În mod ideal, tratezi fiecare meci la fel, indiferent de poziția ocupată de adversară în clasament. Evident, cred că în mintea ta intră în joc atunci când joci cu cineva care este numărul 1, comparativ cu dacă ar fi fost numărul 100, dar nu poți trata acel număr ca pe un clasament.

Uneori, când nu joci cel mai bine, există șanse să ieși învingător. Asta fac liderii mondiali. Dar într-un Grand Slam, dacă cineva ajunge în a doua săptămână, se descurcă foarte bine, așa că nu poți să îl scoți din calcule. Din punct de vedere mental este puțin diferit.

Este clar că trebuie să revăd acel meci, pentru că nu cred că ne-am mai întâlnit pe zgură, am jucat pe alte suprafețe. Nu știu dacă suprafața contează atât de mult, așa că mă voi întoarce și mă voi uita la unele dintre meciurile anterioare pentru a vedea unde am greșit.

Cred că partea de revizuire ajută pentru factorul mental, dar totul este în trecut. Mă afectează într-un mod pozitiv. Ceea ce nu vreau este ca finala să fie cea mai mare realizare a mea aici, vreau să continui să merg înainte și să ating noi culmi.

Încă de anul trecut mi-am dorit să o înfrunt, mai ales în acest turneu. Am crezut că se va întâmpla, eram sigură că ambele ne vom descurca, dar nu știam pe ce parte a tabloului ne aflăm.

Am mentalitatea că, dacă vrei să fii cea mai bună, trebuie să o învingi pe cea mai bună. Dacă vrei să devii mai bun, trebuie să joci cât mai bine. Amândouă suntem destul de încrezătoare acum, dar asta nu înseamnă că o voi învinge, ceea ce este sigur este că voi da totul pe teren.

Ar fi o lașitate să spun că nu vreau să înfrunt zgomotul, provocarea, pentru că sunt pregătită pentru ea. M-am îmbunătățit foarte mult de anul trecut, la fel și ea, așa că va fi o bătălie grozavă pentru noi, dar și pentru fani” - Coco Gauff, citată de PuntoDeBreak.

De știut:

  • Iga Swiatek a pierdut doar 9 gameuri în primele 4 meciuri de la Roland Garros 2023 (a câștigat 4 seturi cu 6-0).
  • Swiatek și Gauff s-au întâlnit de șase ori până acum, iar poloneza s-a impus de fiecare dată în două seturi.

Iga Swiatek - Coco Gauff, 6-0 în meciurile directe

2023, Dubai: 6-4, 6-2 pentru Swiatek

2022, Turneul Campioanelor: 6-3, 6-0 pentru Swiatek

2022, San Diego: 6-0, 6-3 pentru Swiatek

2022, Roland Garros: 6-1, 6-3 pentru Swiatek

2022, Miami: 6-3, 6-1 pentru Swiatek

2021, Roma: 7-6(3), 6-3 pentru Swiatek.

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai - 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).