Japoneza Miyu Kato a reacționat pe Twitter după ce a fost descalificată din proba de dublu de la Roland Garros pentru că a lovit (involuntar) un copil de mingi.

Miyu KatoFoto: Mathias Schulz / imago sportfotodienst / Profimedia

Miyu Kato și-a cerut scuze după ce a lovit neintenționat un copil de mingi

Deși este evident faptul că nipona nu și-a dorit să o lovească pe fetiță, aceasta și-a cerut scuze față de ea și a explicat consecințele deciziei pe care a luat-o arbitrul (fiind influențat și de Marie Bouzkova și Sara Sorribes Tormo).

„Aș vrea să îi ofer cele mai sincere scuze copilului de mingi. Vreau să îmi cer scuze față de ea, dar și față de colega mea, Aldila și față de suporterii mei. A fost o greșeală nefericită, total neintenționată.

Ca rezultat, am fost descalificată și mi s-a retras premiul în bani și punctele aferente. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru susținere și pentru mesaje” - Miyu Kato pe Twitter.

Prezența în optimile de dublu este recompensată cu 22.000 de dolari (premiul s-ar fi dublat în cazul unei calificări în sferturi), dar japoneza nu va mai primi această sumă. Kato poate contesta decizia.

Miyu Kato și Aldila Sutjiadi, descalificate după ce un copil de mingi a fost lovit involuntar

Kato și Sutjiadi (favorite 16) au pierdut la tiebreak primul set al meciului disputat împotriva echipei Marie Bouzkova/Sara Sorribes Tormo (Cehia/Spania), dar conduceau cu 3-1 în setul secund.

În acel moment, o fetiță a început să plângă după ce a fost lovită de o minge trimisă de Kato spre linia de fund.

Deși arbitrul de scaun a considerat inițial că un avertisment este suficient (spunând că gestul japonezei nu a fost unul intenționat și copilul nu a fost rănit), Bouzkova a intervenit și a cerut ca adversarele să fie descalificate (insistând că fetița plânge).

Pe teren și-a făcut apariția și supervizorul turneului, care (după o discuție cu copilul de mingi lovit) a decis ca Sutjiadi și Kato să piardă meciul „la masa verde”. Nipona a părăsit terenul plângând.

Internauții (dar și nume importante din tenis) consideră că japoneza nu a dorit să o lovească pe fetiță și le-au criticat pe Bouzkova și Sorribes Tormo, care nici măcar nu au văzut momentul, dar voiau să câștige meciul cu orice pret.

„Cum poți să ceri descalificarea adversarelor, când tu nici nu vezi măcar ce s-a întâmplat? Se vede clar că nu a observat momentul în care copilul de mingi a fost lovit. Sper că va putea dormi la noapte, după ce a făcut. În ceea ce privește decizia propriu-zisă de descalificare a cuplului Kato/Sutjiadi, e cea mai stupidă hotărâre care putea fi luată” - Gilles Simon, fost loc 6 ATP, potrivit TennisUpToDate.