​​Novak Djokovic a trăit periculos în meciul cu imprevizibilul Alejandro Davidovich Fokina, sârbul având nevoie de două tiebreakuri (la 4 și la 5) și de o manșă câștigată cu 6-2 pentru a obține calificarea în optimile de la Roland Garros. Partida a fost una spectaculoasă, cu mult dramatism, lovituri încântătoare, răsturnări de situație și cu un Nole care a reușit iar să-și atragă huiduieli din tribune.

Novak DjokovicFoto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Novak Djokovic, în optimi la Roland Garros: Victorie cu ceva bătăi de cap contra lui Alejandro Davidovich Fokina

Setul I

Fanfară, vreme superbă, arena Philippe Chatrier arhiplină. Pe teren sunt Novak Djokovic (unul dintre cei mai buni din istorie) și bătăiosul Alejandro Davidovich Fokina (cap de serie numărul 29).

Ibericul face parte din galeria selectă a jucătorilor care se pot lăuda că l-au învins măcar o dată pe Nole în carieră: s-a întâmplat pe zgură, la Monte Carlo, în 2022. Cel puțin la nivel de încredere, spaniolul se poate agăța de ceva palpabil.

Fanii sunt împărțiti: Novak are susținător peste tot în lume, iar la Paris sunt destui, în timp ce există și o tabără care vrea ca meciul să dureze mai mult, în concluzie acești spectatori țin cu outsiderul.

Înainte de startul efectiv al meciului, din tribune se aude un „Vamos, Rafa!”. E normal ca pe fanii celui care are o statuie în complexul de la Porte d'Auteuil să îi apuce nostalgia după idolul lor.

În teren, lucrurile sunt complicate pentru fostul lider ATP: Alejandro este încăpățânat, este imprevizibil, are un bagaj important de lovituri și cel mai important are încrederea dată de succesul de la Monte Carlo de anul trecut.

Primul set este unul încurcat, cu patru breakuri și cu Fokina ratând șansa să închidă manșa pe propriul serviciu la 5-4. „Vulpoi” cum îl știm, Nole simte momentul de îndoială din mintea adversarului și trimite setul în tiebreak. Sârbul are mai mult luciditate pe finalul manșei, iar victoria este a sa: 7-4.

Setul II

Nici setul al doilea nu este mai limpede: sunt în total șase breakuri (doar în circuitul feminin mai putem vedea așa ceva), iar manșa (una foarte spectaculoasă) ajunge tot la ruleta din tiebreak. Trebuie amintit însă că spaniolul a avut o minge de set pe serviciul lui Nole, la scorul de 6-5.

Se menține dramatismul, iar cei doi trec pe rând la conducere (ibericul revine formidabil după ce a fost condus cu 4-1). Finalul electrizant de set aparține însă celui cu experiența net superioară: Djokerul este un munte de concentrare, profită de erorile lui Alejandro și închide manșa (7-5).

La final, sârbul se bucură ostentativ în două rânduri (în fiecare parte de teren) și se alege cu huiduieli importante din tribună. În plus, mulți fani repetă gestul în momentul în care arbitrul de scaun anunță că Nole va primi un timeout medical la vestiare.

Setul III

Afectat de pierderea „la mustață” a primelor două seturi, ibericul își pierde răbdarea: nu mai așteaptă momentul oportun pentru a ataca, o face de multe ori haotic (auturi mari, uneori mingea nu a prins nici culoarul de dublu), iar Djokerul se bucură de cadourile primite.

Fanfara își face de cap, cântă melodii care mențin ridicat nivelul de fericire, iar soarele face deja umbre multe pe Chatrier. Pe teren, Nole are încrederea la nivelul rândului de sus al arenei.

La 3-1 în favoarea sa și 40-40, Nole îi oferă adversarului un prosop și îi toarnă și apă să se spele: Alejandro a căzut în momentul în care încerca să prindă o minge trimisă de sârb. Gestul este apreciat de spectatorii de pe Chatrier, iar Djokerul este recompensat cu aplauze la scenă deschisă.

Meciul antitezelor continuă pentru Novak: lovește în sus o minge după ce a pierdut punctul și își atrage iar huiduieli din tribune. Sârbul gesticulează spunând parcă: „ce tot aveți cu mine?”, iar fanii se întărâtă și mai mult.

Alejandro a ajuns în punctul în care nu mai crede într-o revenire, iar acest lucru poate fi descifrat foarte ușor din limbajul corpului. Este conștient în mintea sa că a pierdut primele două seturi la doar câteva puncte, iar gândurile nu-l mai lasă să producă tenisul efervescent din urmă cu câteva zeci de minute.

După un meci de trei ore și 36 de minute, Djokovic se impune, scor 7-6(4), 7-6(5), 6-2.

De știut:

  • În optimi, Djokerul va da peste învingătorul partidei dintre Juan Pablo Varillas (94 ATP) și Hubert Hurkacz (favorit 13 la Paris).
  • Nole a câștigat titlul de la Roland Garros la edițiile din 2016 și 2021.
  • În urma acestui succes, Djokovic îl conduce cu 3-1 pe Fokina în meciurile directe.
  • Dacă se va impune pe zgura pariziană, sârbul va deveni jucătorul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istoria tenisului (momentan, el se află la egalitate cu Rafael Nadal - câte 22).