Novak Djokovic a scris mesajul „Kosovo este inima Serbiei” pe o cameră de filmat de la Roland Garros, iar Comitetul Olimpic din Kosovo îl acuză pe sârb că a alimentat tensiunile prin mesajul său.

Novak Djokovic si mesajul politic de la Roland GarrosFoto: Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia

>> Novak Djokovic, acuzat de Federația de tenis din Kosovo, după mesajul de la Roland Garros

Comitetul Olimpic din Kosovo cere ca Novak Djokovic să fie sancţionat de CIO

Forul din Kosovo a cerut ca CIO (Comitetul Internațional Olimpic) să deschidă proceduri disciplinare împotriva fostului lider mondial, informează Reuters.

„Novak Djokovic a promovat din nou propaganda naţionaliştilor sârbi şi a folosit platforma sportului pentru a face asta.

Declaraţiile făcute de o astfel de personalitate, fără pic de remuşcare, au ca rezultat direct creşterea nivelului de tensiune şi violenţă dintre cele două ţări” - Ismet Krasniqi, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo, într-un comunicat.

După victoria din primul tur de la Roland Garros, Djokovic a declarat că nu are reţineri în privinţa gestului său şi că l-ar repeta.

Aproximativ 30 de soldaţi ai forţelor NATO de menţinere a păcii au fost răniţi în confruntări cu protestatari sârbi, luni, în oraşul Zvecan din nordul Kosovo, unde a crescut tatăl lui Djokovic.

Ministrul francez al Sportului îl critică pe Novak Djokovic pentru mesajul „militant, foarte politic”

Și ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a afirmat miercuri că mesajul scris de Djokovic nu este „potrivit”, informează AFP.

Invitată să comenteze exprimarea poziţiilor politice în cadrul acestui turneu de Grand Slam, precum cele ale sportivilor ucraineni după invazia armatei ruse în ţara lor, Amelie Oudea-Castera a subliniat că nu pune „cele două subiecte pe acelaşi plan”.

„Când transmitem mesaje care sunt pentru apărarea drepturilor omului, mesaje care reunesc oamenii în jurul valorilor universale, un sportiv este liber să facă acest lucru”, a spus ea. Dar când vine vorba de un mesaj „militant, foarte politic”, precum cel al sârbului, „asta nu trebuie să se repete”.

În schimb, „ceea ce se întâmplă cu ucrainenii şi ucrainencele în circuit este atât de dureros, atât de dificil”, a subliniat demnitarul francez.

„Putem înţelege, chiar dacă am dori să existe întotdeauna fair-play până la strângerea mâinii de la final, există o durere pe care o respect!” - Amelie Oudea-Castera, citată de Agerpres.

Ministrul a subliniat că directorul turneului a discutat cu Djokovic şi cu anturajul său, evocând principiul „neutralităţii terenului de joc”.