​Cocheta arenă Simonne Mathieu a găzduit ceea ce ar putea fi cel mai interesant meci de până acum al turneului feminin de la Roland Garros, ediția din 2023. De-o parte și de alta s-au aflat câștigătoare de Grand Slam: Victoria Azarenka și Bianca Andreescu. A rezultat o partidă spectaculoasă de două ore și 30 minute, victoria revenindu-i jucătoarei cu origini românești (2-6, 6-3, 6-4).

Victoria Azarenka Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

>> Roland Garros: Bianca Andreescu, victorie în fața unei foste lidere mondiale

Bianca Andreescu, calificare în turul al doilea de la Roland Garros după un meci thriller cu Victoria Azarenka

Ultimul meci al zilei de marți de pe „arena de la sere” a adus pe zgura pariziană două sportive care au împreună trei titluri de Grand Slam (Vika la AO 2012 și 2013, iar Bianca la US Open 2019).

Meciul a fost unul care a avut de toate: răsturnări de situație (Vika a condus cu 1-0 la seturi), lovituri spectaculoase de ambele părți, recital ofensiv, animație în tribune, dramatism și puțină melodramă.

S-a dat o bătălie cruntă pentru fiecare centimetru de teren, pentru fiecare poziție mai bună pentru atac, iar gama de lovituri a fost una impresionantă (loburi precise, scurte care au ridicat publicul în picioare, backhanduri în unghiuri scurte, voleuri drive impecabil executate).

Cele două sportive au avut ca principal obiectiv ofensiva, iar fanii prezenți au primit spectacolul pe care-l așteptau.

De ce păpușar

Am ajuns pe arena Simonne Mathieu cu un gând precis și tare egoist la final de zi. Mi-am dorit pe rând: să fie o partidă spectaculoasă, să aibă dramatism, set decisiv și să se ajungă să se joace la lumina reflectoarelor (tare frumos este acest stadion). Desigur, știu, nici nu sunt pretențios de fel. Era un scenariu greu de imaginat, dar nu imposibil ținând cont de afișul ofertant.

Cum toate au ajuns să se întâmple cu vârf și îndesat, din înaltul tribunei care parcă stă să coboare peste jucătoare m-am simțit precum un păpușar: le-am „manevrat” pe Vika și Bianca spre îndeplinirea gândului meu egoist.

De ce Bianca

Este partea din titlu cu cea mai ușoară explicație: Bianca a jucat ca în vremurile bune, nu a renunțat la luptă, a căzut, a făcut șpagatul, s-a certat, a atacat, a sperat și a avut câștig de cauză după un meci care ar putea să o ajute să revină acolo unde nu a mai fost după US Open 2019 (și ce finală a reușit contra Serenei Williams pe Arthur Ashe).

De ce „poveste cu Benjamin Button”

„The Curious Case of Benjamin Button” este un film din 2008 (de parcă n-ați fi știut) în care Brad Pitt întinerește cât ai vedea cu ochii. Și care e totuși legătura cu meciul nostru?

Am văzut pe arena Simonne Mathieu o versiune 2.0 a fostei lidere WTA. Vika pare să nu îmbătrânească: arată foarte bine din punct de vedere fizic, iar cei 33 de ani îi ascunde cu grație la controlul pașapoartelor.

A părut din înaltul tribunei Vika de la Melbourne, cea care cucerea trofeul pe Rod Laver Arena în 2012 și 2013 (repet, doar din punct de vedere al aspectului fizic, pentru că Azarenka de acum 10 ani era greu de învins chiar și de către Serena).

>> Bianca Andreescu și explicația emoționantă a revenirii spectaculoase din meciul cu Victoria Azarenka