Fostul lider mondial a transmis luni un mesaj politic, după calificarea în turul al doilea de la Roland Garros, iar Federația de tenis din Kosovo l-a acuzat pe jucătorul sârb că agravează o situație deja tensionată.

Novak DjokovicFoto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

Novak Djokovic și reacțiile stârnite de mesajul controversat

„Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!”, a fost mesajul scris de Djokovic pe tradiţionala cameră dedicată semnăturilor jucătorilor.

Aproximativ 30 de soldaţi ai forţelor de menţinere a păcii ale NATO au fost răniţi luni în confruntări cu protestatari sârbi în oraşul Zvecan din nordul Kosovo, unde a crescut tatăl lui Djokovici.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008. Aceştia consideră în continuare Belgradul drept capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb. Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populaţia totală a Kosovo.

Confruntările de luni au avut loc în momentul în care primarii de etnie albaneză au preluat funcţii în zonele cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbi.

Ulterior, Djokovic a explicat că este împotriva războiului, dar şi-a apărat declaraţia şi a descris situaţia din Kosovo ca fiind un „precedent".

„În calitate de fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia să îmi ofer sprijinul poporului nostru şi întregii Serbii", a declarat el reporterilor.

„Poziţia mea este clară: sunt împotriva războaielor, a violenţei şi a oricărui tip de conflict, aşa cum am declarat întotdeauna public.

Empatizez cu toţi oamenii, dar situaţia din Kosovo este un precedent în dreptul internaţional", a mai spus el.

Preşedintele federaţiei de tenis din Kosovo, Jeton Hadergjonaj, a afirmat într-o declaraţie: „Comentariile făcute de Novak Djokovici la finalul meciului său de la Roland Garros împotriva lui Aleksandar Kovacevic, declaraţiile sale la conferinţa de presă de după meci şi postarea sa pe Instagram sunt regretabile", conform News.ro.

Hadergjonaj l-a acuzat pe Djokovici că se foloseşte de statutul său de personalitate cunoscută pentru a stârni tensiuni.

„Novak Djokovici a fost deja autorul unor acţiuni similare în trecut. În ciuda unui mesaj general împotriva violenţei, declaraţia „Kosovo este inima Serbiei" şi alte declaraţii ulterioare după meci, făcute de o astfel de personalitate publică, cu ocazia unui eveniment mondial precum Openul Franţei, au ca rezultat direct creşterea nivelului de tensiune între cele două state, Serbia şi Kosovo", se mai arată în declaraţie.

Federaţia franceză de tenis (FFT), care organizează Openul Franţei, a declarat pentru Reuters că nu există „nicio regulă oficială de Grand Slam cu privire la ceea ce pot sau nu pot spune jucătorii. FFT nu va face nicio declaraţie şi nu va lua nicio poziţie în această privinţă".

Nici Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) şi nici ATP, care gestionează tenisul profesionist masculin, nu au fost disponibile marţi pentru comentarii.