Novak Djokovic a stârnit polemici după ce a scris un mesaj politic despre independenţa Kosovo pe o cameră de filmat de la Roland Garros, iar ucraineanul Alexandr Dolgopolov a reacționat pe Twitter.

Alexandr DolgopolovFoto: Action Plus Sports Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Alexandr Dolgopolov și mesajul lui Novak Djokovic: „Este politică sau sport?”

„Este deja politică sau încă este sport? Hmmm. Bun venit în realitate”, a scris Alexandr Dolgopolov pe Twitter.

După ce un internaut a spus că Dologpolov este ipocrit pentru că ignoră situația din Kosovo, dar cere ca jucătorii de tenis să intervină în cazul războiului din Ucraina, Alexandr s-a apărat.

„Uau, ai comparat o luptă de stradă cu cel mai mare război din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Cu un front de 2.000km+, toate armele cu excepția celor nucleare folosite, execuții masive rusești, violuri, răpiri de copii și multe altele. Felicitări, ești prost. Pleacă de pe pagina mea, clovnule” - Alexandr Dolgopolov.

Dolgopolov a fost cel mai sus pe locul 13 în ierarhia ATP (ianuarie 2012), iar în carieră a câștigat trei titluri (Umag 2011, Washington 2012, Buenos Aires 2017). A adunat din premii $ 7.125.771. Ultimul meci al jucătorului din Ucraina datează din 2018.

La turneele de Grand Slam, cel mai bun rezultat l-a înregistrat, în 2011, în Australia, când a trecut, printre alţii, de Jo-Wilfried Tsonga şi de Robin Soderling, atunci pe locul 4 în lume, calificându-se în sferturile de finală.

Ucraineanul şi-a încheiat cariera la Roma, în 2018, când a fost învins în primul tur chiar de Novak Djokovic.

Novak Djokovic: „Sunt mișcat de ceea ce se întâmplă în Kosovo”

După meci, Djokovic a afirmat că va suporta consecințele acțiunilor sale, dacă acestea vor exista.

„Este un subiect foarte sensibil. În calitate de sârb, sunt foarte mişcat de ceea ce se întâmplă în Kosovo şi de modul în care oamenii noştri au fost practic forţaţi să părăsească municipalităţile noastre.

Ca fiu al unui om născut în Kosovo, simt o responsabilitate suplimentară de a oferi sprijinul meu poporului nostru şi întregii Serbii” - Novak Djokovic, citat de News.ro.

Amélie Mauresmo, directoarea Grand Slamului de la Paris, a comentat situația în cadrul emisiunii „Court du soir” de pe Twitch.

„Obiectivul, având în vedere situaţia actuală din Ucraina, a fost de a le cere jucătorilor să fie neutri. În acest moment, aşteptăm să vedem chiar şi o traducere exactă, pentru că ne-au venit mai multe versiuni. Vom arunca o privire. Şi vom vorbi cu el pentru a afla ce a vrut să spună cu adevărat. Nu ne grăbim. Vom analiza toate lucrurile” - Amélie Mauresmo, directoarea Roland Garros.

Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%.

Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Serbia și aliatul său tradițional, Rusia, nu recunosc independența Kosovo, iar Moscova a blocat încercarea țării de a deveni membră a Organizației Națiunilor Unite. Serbia consideră în continuare că Kosovo face parte din teritoriul său.