Calificat în turul doi la Roland Garros, Novak Djokovic a scris un mesaj politic despre independenţa Kosovo pe camera de filmat de pe arena Philippe-Chatrier, luni, după victoria obținută în faţa lui Aleksandar Kovacevic.

Novak Djokovic si mesajul politic de la Roland GarrosFoto: Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia

Novak Djokovic: „Kosovo este inima Serbiei”

„Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!”, este mesajul scris de Djokovic pe tradiţionala cameră dedicată semnăturilor jucătorilor.

Cuvintele cu încărcătură politică ale jucătorului sârb vin în contextul în care ţara sa contestă de 15 ani independenţa autoproclamată a Kosovo. Scrisă în chirilică, această frază vine într-un moment în care tensiunile dintre Serbia şi Kosovo s-au intensificat în ultimele săptămâni.

„Kosovo este leagănul nostru, fortăreaţa noastră, centrul celor mai importante lucruri pentru ţara noastră... Sunt multe motive pentru care am scris asta pe cameră” - Novak Djokovic pentru presa din Serbia, citat de RFI.

Federația franceză de tenis (FFT), organizatoare a turneului de la Roland Garros, a declarat pentru Reuters că nu există „reguli oficiale de Grand Slam cu privire la ceea ce pot sau nu pot spune jucătorii. FFT nu va face nicio declarație și nu va lua nicio poziție în această privință”.

Presa sârbă nu a întârziat să comenteze această ieşire a lui Nole, care îşi arată încă o dată poziţia politică. În 2008, după prima sa victorie de Grand Slam la Australian Open, Djokovic a înregistrat un videoclip în sprijinul unui miting la Belgrad, proclamând deja „Kosovo este Serbia”.

>> Serbia: Preşedintele Vucic se va întâlni cu ambasadorii SUA, Rusia, China şi UE după izbucnirea ciocnirilor în Kosovo

Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%.

Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Serbia și aliatul său tradițional, Rusia, nu recunosc independența Kosovo, iar Moscova a blocat încercarea țării de a deveni membră a Organizației Națiunilor Unite. Serbia consideră în continuare că Kosovo face parte din teritoriul său.