​Pe Chatrier toate au curs într-o singură direcție și nici nu prea avea cum să fie altfel. Novak Djokovic a avut totul de partea sa: valoarea net superioară, experiența, publicul și lipsa „umbrei” lui Rafa din complexul de la Roland Garros.

Novak DjokovicFoto: Matthieu Mirville/Dppi / Zuma Press / Profimedia

Novak Djokovic, în turul doi la Roland Garros: 6-3, 6-2, 7-6 cu Aleksandar Kovacevic

Ediția din 2023 a Grand Prixului din Paris este una aparte - absentează recordmanul absolut. Rafael Nadal (14 titluri) nu joacă din cauza unei accidentări, iar brusc orizontul s-a deschis pentru mulți dintre cei cu șanse (mai mari sau mai mici) la câștigarea trofeului într-o zi de duminică.

Aflat în premieră pe o arenă atât de mare, Aleksandar Kovacevic nu a dezamăgit și ar trebui să folosească acest meci ca pe un model în cariera sa.

A avut curaj, a deschis cât de bine a putut terenul cu al său backhand cu o mână, a încercat să-l pună pe Nole în dificultate și chiar a reușit acest lucru în mai multe rânduri.

Locul 114 în lume, americanul în vârstă de 24 de ani (născut la New York) a adunat multe aplauze de pe un Chatrier aproape plin și care si-a dorit ca meciul să dureze mai mult.

Reverul cu o singură mână al lui Aleksandar Kovacevic (plus șapca purtată invers) a adus aminte de un jucător clasic al tenisului, retras de câțiva ani de zile: Tommy Haas (contemporan cu marele Federer).

Apropo de backhandul cu o mână, Nole a avut câteva episoade mai puțin fericite de-a lungul timpului în legătură cu acest tip de execuție: în prima parte a carierei a fost „chinuit” de Roger Federer, iar mai apoi pe traseu au apărut Stan (The Man) Wawrinka și Dominic Thiem (cel care l-a învins într-o semifinală pe sârb chiar aici, pe Chatrier).

Nu a fost cazul luni, americanul reușind execuții care au contat la impresia artistică, dar în niciun moment nu s-a simțit cu adevărat că al treilea favorit ar fi în vreun pericol câtuși de mic.

Aleksandar „l-a întors” pe Nole din drumul spre vestiare (a făcut breakul când sârbul a servit pentru meci la 5-4), dar nu a făcut până la urmă decât să întârzie interviurile pe care Djokovic le va avea de făcut după partidă (scor final: 6-3, 6-2, 7-6(1), după două ore și 27 de minute).

Djokerul s-a bucurat de soare, a făcut și o „baie” de mulțime, iar meciul a fost unul numai bun să-l introducă în turneul pe care și-l dorește cu atâta ardoare să-l câștige (cu atât mai mult acum, când „stăpânul” nu este acasă).

>> Sorana Cîrstea debutează marți la Roland Garros

>> Roland Garros: Elevul lui Toni Nadal, învins în trei seturi de un veteran al circuitului

>> Adversara Irinei Begu și vestea teribilă primită înainte de Roland Garros

>> Roland Garros: Ana Bogdan, eliminată dramatic în primul tur