Calificată în turul doi la Roland Garros 2023, Irina Begu a vorbit în premieră despre cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep.

Irina Begu si Simona HalepFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Irina Begu speră să se facă dreptate în cazul Simonei Halep

După victoria cu Anna Bondar, Irina a afirmat că speră ca Simona să fie lăsată să-și demonstreze nevinovăția cât mai curând (audierea româncei a fost amânată pentru a treia oară de ITIA).

„Nu știu regulile ITIA, deci nu pot să comentez foarte mult despre acest caz pentru că nu sunt în măsură, însă pot să spun doar că îmi pare rău de Simona, că trece prin așa ceva. Este ceva ce nu-ți dorești niciodată în carieră să pățești.

Eu am vorbit cu ea, am ținut legătura, i-am trimis mesaje de încurajare și sper să se facă dreptate cât mai repede, să aibă loc acel proces pentru că până la urmă despre asta e vorba, să-și demonstreze nevinovăția” - Irina Begu pentru Eurosport.

>> Roland Garros - Irina Begu, adversara finalistă de Grand Slam și întrebarea pe care vrea să o evite

  • În turul al doilea de la Roland Garros, Irina va da peste finalista din 2012: Sara Errani (36 de ani, fostă ocupantă a locului 5 mondial).
  • De-a lungul timpului, Begu și Errani s-au întâlnit de cinci ori, scorul fiind 3-2 în favoarea italiencei.
  • Grație succesului din runda inaugurală, Irina Begu va fi recompensată cu 97.000 de euro și 70 de puncte în ierarhia WTA la simplu.

ITIA vrea ca ambele spețe în care este implicată Simona Halep să fie judecate simultan

Potrivit Express.co.uk, ITIA a afirmat că a amânat procesul programat pe 28 mai pentru că dorește ca ambele spețe să fie judecate în aceeași zi.

Am propus ca ambele acuzații să fie judecate la aceeași înfățișare, pentru a evita mai multe audieri. Pentru a se întâmpla asta, vrem ca toate părțile implicate, inclusiv Tribunalul, să aibă suficient timp pentru a procesa numărul mare de probe din acest caz.

În final, decizia aparține Tribunalului. Simona Halep va avea și ea șansa de a-și prezenta argumentele în fața Tribunalului”, precizează ITIA.

>> Mesajul unui multiplu campion de Grand Slam după o nouă amânare în procesul Simonei Halep

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

>> Stere Halep, prima reacție în scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) a precizat care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională

>> Darren Cahill ia atitudine după scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep