Huiduită de public după meciul cu Aryna Sabalenka, ucraineanca Marta Kostyuk a explicat la conferința de presă de ce refuză să dea mâna cu sportivele din Rusia și Belarus.

Marta KostyukFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

>> Marta Kostyuk spune că fanilor ar trebui „să le fie rușine” pentru că au huiduit-o

Daria Kasatkina, rusoaica respectată de ucrainencele din circuitul WTA

Sportiva aflată pe locul 39 în clasamentul WTA a dat-o drept exemplu pe Daria Kasatkina, jucătoare din Rusia care a criticat războiul comandat de Vladimir Putin în Ucraina, pentru a arăta că și celelalte sportive din aceste țări ar putea să ia atitudine, dar nu-și doresc să o facă.

„Kasatkina a spus clar că se opune războiul, de aici diferența dintre ea și toate celelalte. Ea acum nici nu poate să se întoarcă în Rusia, dar, prin atitudinea și discursul său, a lăsat în urmă ceva important. A rămas de partea adevărului, a compasiunii, a iubirii.

Nu știu de ce alte jucătoare nu fac la fel. Ele nu știu cum e să îți fie frică să te întorci în propria țară, să știi că în orice moment ai putea muri din cauza dronelor sau a rachetelor.

Nu este complicat să înțeleagă ce se întâmplă, suntem 5 jucătoare ucrainene în Top 100 WTA, să vină să vorbească cu noi, chiar și două minute. Dar nu, ele se uită de sus la noi. Niciuna dintre rusoaice sau bieloruse nu s-a oprit să vorbească cu noi timp de 15 luni. Nu înțeleg.

Nu o urăsc pe Aryna Sabalenka, cum nu urăsc nicio altă jucătoare. Pur și simplu nu o respect din cauza poziției ei față de toată această situație. Ura este o emoție, oamenii te pot urî sau te pot iubi. Ea a spus doar atât, că nu-i pasă. Ei bine, nici mie nu-mi pasă de ea. Dacă cineva nu mă respectă, nu e chiar atât de bine, pentru că respectul nu este o emoție.

Ea nu spune niciodată că personal nu sprijină acest război. Cred că ar trebui să se schimbe accentul întrebărilor: războiul este deja acolo. Au trecut 15 luni de când a început. Ar trebui să fie întrebată cine vrea să câștige acest război.

Dacă s-ar face acest lucru, nu sunt sigură că acești oameni ar spune că vor ca Ucraina să câștige. Cunosc sportivi care susțin acest război. A spune că nicio jucătoare nu sprijină războiul este ceva forțat și fără legătură cu realitatea” - Marta Kostyuk la conferința de presă.

>> Dansul lebedelor, varianta belaruso-ucraineană - Faza fără strângeri de mână la fileu

Daria Kasatkina a învins-o pe Jule Niemeier (76 WTA) și va juca în turul al doilea de la Roland Garros împotriva câștigătoarei dintre cehoaica Marketa Vondrousova (60 WTA, finalistă la Paris în 2019) și americanca Alycia Parks (45 WTA).

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai - 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).