​Pe un incredibil de gălăgios teren 12, Irina Begu a valorificat la maxim experiența superioară și a trecut după un adevărat duel al nervilor de unguroaica Anna Bondar (locul 104 WTA). Cea mai bună jucătoare a României (conform clasamentului la zi) s-a calificat în turul al doilea de la Roland Garros.

Irina BeguFoto: Walter G. Arce Sr. / Zuma Press / Profimedia

Irina Begu, startul greoi de meci, calificarea în turul doi de la Roland Garros și duelul cu Sara Errani

Terenul 12 din complexul de la Roland Garros este unul care este „unit” cu 13 sub aceleași tribune, iar gălăgia a însoțit meciul Irinei.

Pe arena de lângă (până la ea era doar un gard de formă) jucau Ben Shelton și Lorenzo Sonego, iar publicul s-a manifestat precum la un meci de Cupa Davis (în multe rânduri, cele două jucătoare nu auzeau ce li se transmitea de către antrenorii lor).

Favorită 27, Irina a intrat greu de tot în meci și i-a oferit adversarei atât inițiativa, cât și avantajul pe tabela de scor (Anna a condus cu 3-1 și 4-2).

Precum un motor diesel, Irina a început treptat-treptat să intre în parametri. A fost capabilă să-i citească jocul adversarei, să-i absoarbă din forța loviturilor și să alterneze mingile tari cu cele moi, fără ritm.

Unguroica a căzut în plasa jocului variat al Irinei, iar frustrările au început să-i afecteze mintea și execuțiile (are însă un joc mult superior locului pe care-l ocupă în prezent în clasamentul mondial).

Ajunsă la 32 de ani, Irina a arătat că a acumulat atâta experiență încât să-i folosească și într-o zi în care jocul nu-i funcționează așța cum și-ar fi dorit.

Begu a întors la photo finish soarta primului set (s-a impus cu 6-4), iar în a doua manșă nu a mai lăsat-o pe adversară să conteze cu adevărat, deși a mai avut unele momente de cădere venite pe fondul oboselii fizice.

Partida a avut nevoie de două seturi (6-4, 6-2), iar Irina a încheiat conturile după o oră și 39 de minute.

Meciul a avut gameuri maraton, raliuri duse până la dificultăți de respirație și a arătat din plin că Irina este o jucătoare greu de învins pe zgură, mai ales când apelează la inteligența tactică.

Begu a făcut diferența atunci nervii erau întinși la maxim, a știut cum să tragă de ea în momentele dificile, s-a încurajat atunci când era mai multă nevoie și a avut puterea să zâmbescă la finalul unei meci pe care l-a câștigat cu mintea.

De știut:

  • În turul al doilea, Irina va da peste o finalistă de Roland Garros (la ediția din 2012): Sara Errani (36 de ani, fostă ocupantă a locului 5 mondial).
  • De-a lungul timpului, Begu și Errani s-au întâlnit de cinci ori, scorul fiind 3-2 în favoarea italiencei.
  • Grație succesului din runda inaugurală, Irina Begu va fi recompensată cu 97.000 de euro și 70 de puncte în ierarhia WTA la simplu.

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai - 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).

>> FOTO 5 ani de la titlul Simonei Halep - Cât s-a schimbat lumea tenisului, dar mai ales complexul de la Roland Garros

>> Imagini spectaculoase - Fanii au luat cu asalt complexul de la Roland Garros în prima zi de concurs

>> FOTO Ion Țiriac alături de fiul său și de Sorana Cîrstea pe Philippe Chatrier

>> Imaginea zilei: Și totuși Serena Williams este „prezentă” la Roland Garros