​Cândva prietene, Marta Kostyuk și Aryna Sabalenka sunt acum separate de războiul din Ucraina, dar și de mai multe locuri în ierarhia WTA. Întâlnirea de gală a celor două a fost prima găzduită de impunătoarea arenă Philippe Chatrier la ediția din 2023 a Roland Garrosului.

Aryna SabalenkaFoto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

>> Ucraineanca Marta Kostyuk explică de ce nu o respectă pe Aryna Sabalenka

Aryna Sabalenka a învins-o pe Marta Kostyuk, iar publicul de pe Chatrier a susținut-o pe sportiva din Ucraina

Balul ediției din 2023 de pe Chatrier a fost deschis cu un meci interesant, cel puțin prin prisma declarațiilor făcute de cele două jucătoare în ultima perioadă.

Războiul din Ucraina le-a făcut pe Sabalenka (2 WTA) și Kostyuk (39 WTA) să nu se mai salute, iar întâlnirea a avut un grad aparte din punct de vedere al rivalității.

De-a lungul meciului, cele două au încercat pe cât posibil să evite chiar și schimbul de priviri, răceala dintre cele două dând uneori fiori reci în tribună.

Dacă pe teren nu au fost neapărat probleme pentru a doua favorită a întrecerii de Grand Slam (victorie categorică, 6-3, 6-2, după o oră și 11 minute), în tribune lucrurile au fost la polul opus: „victoria” a fost de partea jucătoarei din Ucraina.

Micile detalii au făcut diferența: publicul a susținut-o zgomotos pe Marta atunci când a câștigat puncte, au fost fani care au aplaudat atunci când Aryna a făcut duble greșeli, iar oftatul prelung al tribunei atunci când Kostyuk a ratat puncte considerate ușoare a arătat clar de partea cui au fost spectatorii de pe Chatrier.

Marta are cu siguranță tenisul mai plăcut ochiului, însă inconstant (presărat cu lovituri minunate, dar și cu erori de jucătoare din afara primelor 200 de locuri mondiale). De cealaltă parte, Aryna emană multă forță, iar unele dintre serviciile ei ar fi cu siguranță greu de returnat chiar și în circuitul ATP.

Sabalenka este pe val, are încrederea dată de titlul de Grand Slam câștigat la Australian Open, are lovituri care pot face diferența atât pe partea de forehand, cât și pe backhand, iar forța imprimată loviturilor este una care în mod categoric îi conferă timp și un real avantaj față de rivalele din circuit.

Rămâne de văzut la ce nivel va fi și din punct de vedere mental, acesta fiind de fapt „detaliul” unde se face diferența în tenisul de performanță.

Finalul partidei a adus un moment ciudat: după ce a fost susținută pe durata meciului de fanii francezi, Marta a fost huiduită puternic după ce a refuzat să dea mâna cu Aryna.

>> FOTO 5 ani de la titlul Simonei Halep - Cât s-a schimbat lumea tenisului, dar mai ales complexul de la Roland Garros