​Parisul este pregătit de sărbătoare, Roland Garros 2023 aflându-se la ziua marelui start al tablourilor principale de simplu. De la prima ediție văzută de la fața locului (n.r. 2018) multe s-au schimbat în tenis, dar mai ales în complexul de la Porte d'Auteuil.

Philippe Chatrier, imagine din exteriorFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

>> FOTO Ion Țiriac alături de fiul său și de Sorana Cîrstea pe Philippe Chatrier

>> Imaginea zilei: Și totuși Serena Williams este „prezentă” la Roland Garros

Cum arăta lumea tenisului la ediția din 2018 de la Roland Garros

  • Pe tabloul feminin printre primele 20 de favorite se găseau jucătoare precum Simona Halep (1 - suspendată provizoriu pentru dopaj), Caroline Wozniacki (2 - retrasă din tenis), Garbine Muguruza (3 - retrasă temporar din tenis), Venus Williams (va împlini 43 de ani pe 17 iunie, locul 695 la simplu, la un pas de retragere), Julia Goerges (11 - retrasă din activitate), Ashleigh Barty (17 - retrasă din sportul de performanță când se afla pe locul unu mondial), Magdalena Rybarikova (19 - retrasă din tenis) și Anastasija Sevastova (20 - retrasă din tenis).
  • De asemenea, Maria Sharapova era favorită 28 la Paris în urmă cu cinci ani.
  • Printre primii 20 de favoriți de la Roland Garros se aflau jucători precum Juan Martin del Potro (6), Kevin Anderson (7), Tomas Berdych (17) și Kei Nishikori (19). Toți sunt inactivi în momentul de față.
  • Dominic Thiem era cel mai bun reprezentant din noua generație care le dădea bătaie de cap pe zgură lui Nadal și Djokovic. De altfel, austriacul avea să joace finalele din 2018 și 2019 de la Paris, el fiind învins de fiecare dată de Rafa.
  • În prezent, Dominic se tot chinuie să revină, fără succes până acum, la vârful ierarhiei mondiale. Austriacul a avut ultimul rezultat notabil la US Open 2020 (a câștigat singurul Grand Slam din CV).

Arena Philippe Chatrier (cea mai mare din complex) nu dispunea de nocturnă și nici de acoperiș, Roland Garros fiind la acel moment singurul turneu de Grand Slam care nu dispunea de aceste facilități.

  • Jelena Ostapenko era campioana en-titre, letona trecând după o revenire spectaculoasă (0-1 la seturi și 0-3 la gameuri) împotriva Simonei Halep.
  • Arena „Bullring” (a treia ca mărime la acel moment) exista în 2018. A fost demolată după ediția din 2019, era fiind înlocuită de organizatori cu un alt stadion: Court Simonne Mathieu (5000 de locuri).
  • În 2018, premiile totale anunțate de organizatori au fost de €39.197.000. La doar cinci ani diferență, suma totală oferită de francezi este de €49.600.000.
  • În 2018, Halep și Nadal (marii câștigători) au încasat câte un cec în valoare de 2,2 milioane de euro. La ediția din acest an cei care vor ridica trofeul la simplu vor pleca acasă cu câte 2,3 milioane de euro.
  • Printre cei care au fost nevoiți să declare forfait la ediția din 2018 se numărau Roger Federer (retras între timp din activitate), Chung Hyeon (fără loc în clasamentul mondial) și Milos Raonic (inactiv).
  • La feminin au declarat forfait în 2018 sportive importante precum Serena Williams, Agnieszka Radwanska și Monica Puig (toate retrase din sport între timp).

Certitudinile de la Roland Garros din 2023

  • Va fi pentru prima dată începând din 2005 (anul debutului său de la Paris) când Rafael Nadal nu va participa la Roland Garros. Obligat să declare forfait din cauza unei accidentări la șold (de la Australian Open 2023), Rafa are 14 titluri pe zgura pariziană: 112 victorii și 3 înfrângeri (procentaj al victoriei de 97%).
  • Simona Halep va lipsi pentru a doua oară în ultimii 13 ani de la Paris. Prima dată a fost la ediția din 2021 (era accidentată), în timp ce în acest an este suspendată provizoriu pentru dopaj.
  • De-a lungul participărilor de pe zgura pariziană, Halep a câștigat titlul în 2018 și a mai disputat și alte două finale: 2014 (învinsă de Maria Sharapova) și 2017 (învinsă de Jelena Ostapenko).

Comparație Roland Garros 2018 vs Roland Garros 2023

Ai mai jos o selecție a unor fotografii făcute în complexul de la Roland Garros la ediția din 2018, cea în care Simona Halep și Rafael Nadal s-au impus pe zgura de la Paris. Între timp, Simona este suspendată provizoriu pentru dopaj, iar Rafa nu participă pentru prima dată începând din 2005 (primul său titlu) din cauza unei accidentări.

Roland Garros 2018

Roland Garros 2023

În 2023, complexul de la Roland Garros se afișează la standarde înalte. De la ediția de acum cinci ani multe s-au schimbat în complexul de la Porte d'Auteuil.

Întreg complexul a fost regândit, arena Philippe Chatrier (cea mai mare din complex) are o înfățisare nouă, acoperiș retractabil și nocturnă, lăsând astfel în urmă bătrâna arenă centrală care a găzduit ultimele finale la ediția din 2018 (Simona Halep a trecut de Sloane Stephens, în timp ce Rafael Nadal l-a învins pe Dominic Thiem).

De asemenea, Suzanne Lenglen (a doua arenă ca mărime din complex) se pregătește să aibă acoperiș și deja are o înfățișare mult schimbată față de anii trecuți.

În plus, celebra Bullring (arena rotundă) nu mai există, în locul ei apărând un părculeț unde spectatorii pot sta la soare și urmări meciurile de pe toate arenele din complexul parizian.