Simona Halep a jucat ultimul meci la US Open 2022, iar ultimele luni au fost cele mai dificile din cariera fostei lidere WTA. Înaintea ședinței de guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a comentat situația prin care trece sportiva din Constanța.

Simona HalepFoto: Paul White / AP - The Associated Press / Profimedia

>> Simona Halep, șocată după ce procesul în cazul ei de dopaj a fost amânat din nou

Premierul Ciucă le cere românilor să o susțină pe Simona Halep

Simona a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022, iar ITIA a acuzat-o recent pe fosta lideră WTA și de nereguli în pașaportul său biologic (ABP).

Ciucă spune că Halep este nevinovată și le cere românilor să o susțină pe cea care le-a adus multe bucurii de-a lungul timpului.

„​Simona Halep este judecată în momentul de față de către toată lumea absolut incorect față de tot ceea ce a însemnat ea pentru România.

Din punctul meu de vedere consider că Simona este nevinovată, iar noi toți trebuie să o susținem pentru că ea reprezintă o etapa din istoria tenisului feminin românesc și ne-a bucurat pe toți.

Nu o dată am stat să privim meciurile și finalele. Atunci am fost mândri. Acum că s-a întâmplat chestiunea aceea care este încă nevalidată, toată lumea o judecă și o analizează. Nu este corect față de ea” - Nicolae Ciucă.

>> Fanii Simonei Halep, petiție promovată de FR Tenis - Solicitări către ITF și ITIA

>> Patrick Mouratoglou și motivul pentru care jucătoarele din topul WTA nu o susțin pe Simona Halep

ITIA vrea ca ambele spețe în care este implicată Simona Halep să fie judecate simultan

Potrivit Express.co.uk, ITIA a afirmat că a amânat procesul programat pe 28 mai pentru că dorește ca ambele spețe să fie judecate în aceeași zi.

Am propus ca ambele acuzații să fie judecate la aceeași înfățișare, pentru a evita mai multe audieri. Pentru a se întâmpla asta, vrem ca toate părțile implicate, inclusiv Tribunalul, să aibă suficient timp pentru a procesa numărul mare de probe din acest caz.

În final, decizia aparține Tribunalului. Simona Halep va avea și ea șansa de a-și prezenta argumentele în fața Tribunalului”, precizează ITIA.

>> Mesajul unui multiplu campion de Grand Slam după o nouă amânare în procesul Simonei Halep

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

>> Stere Halep, prima reacție în scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) a precizat care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională

>> Darren Cahill ia atitudine după scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep