Fanii Simonei Halep s-au săturat de amânările solicitate de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) în procesul de dopaj al româncei și au inițiat o petiție pentru a o susține pe fosta lideră WTA.

Simona HalepFoto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Patrick Mouratoglou și motivul pentru care jucătoarele din topul WTA nu o susțin pe Simona Halep

Fanii Simonei Halep cer ca fosta lideră WTA să nu mai fie hărțuită de ITF și ITIA

În petiția care a fost semnată de 4.500 de persoane (la momentul redactării acestui articol), fanii cer ca Simona să nu mai fie hărțuită de ITF și ITA.

De asemenea, aceștia doresc ca cele două instituții să rezolve cât mai rapid cazul campioanei de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019.

Petiția a fost promovată și de Federația Română de Tenis: „Fanii Simonei Halep au inițiat o petiţie online pentru susţinerea marei noastre campioane, al cărei proces de dopaj durează deja de mai bine de opt luni. Petiţia online este postată pe site-ul petitionsite.com. În urmă cu câteva zile, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a cerut o nouă amânare a termenului la care Simona urma să fie audiată”.

„Noi, subsemnații, fanii Simonei Halep,

În lumina speculațiilor recente și a informațiilor contradictorii apărute în mass-media cu privire la posibile încălcări ale reglementărilor antidoping de către Simona Halep, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la întârzierea și lipsa de transparență în procesul de investigare a acestor acuzații. Având în vedere poziția de jucătoare de tenis de top a Simonei Halep și impactul pe care îl are asupra tenisului, credem în ea și pentru noi toți este crucial ca un astfel de proces să fie tratat cu promptitudine, rigurozitate și imparțialitate. Vă rugăm să nu o mai hărțuiți pe Simona Halep.

În acest context, vă solicităm respectuos să luați următoarele măsuri:

Inițiați o investigație amănunțită și rapidă a acuzațiilor de dopaj împotriva jucătoarei de tenis Simona Halep. În interesul sportului și al tuturor părților implicate, este imperativ ca acest proces să se încheie într-un interval de timp rezonabil și să respecte principiile legii și imparțialității;

Asigurarea transparenței și a unei comunicări eficiente a concluziilor anchetei. Este esențial ca ITF și ITIA să furnizeze actualizări regulate și informații clare cu privire la evoluția procesului, astfel încât publicul și fanii tenisului să aibă încredere în corectitudinea și integritatea deciziilor luate.

Noi, semnatarii acestei petiții, ne exprimăm îndoielile cu privire la angajamentul ITF și ITIA de a susține principiile de fair-play, integritate și transparență în cazul Simona Halep”, se arată în petiția online inițiată de către fanii Simonei.

ITIA vrea ca ambele spețe în care este implicată Simona Halep să fie judecate simultan

Simona a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022, iar ITIA a acuzat-o recent pe fosta lideră WTA și de nereguli în pașaportul său biologic (ABP).

Potrivit Express.co.uk, ITIA a afirmat că a amânat procesul programat pe 28 mai pentru că dorește ca ambele spețe să fie judecate în aceeași zi.

Am propus ca ambele acuzații să fie judecate la aceeași înfățișare, pentru a evita mai multe audieri. Pentru a se întâmpla asta, vrem ca toate părțile implicate, inclusiv Tribunalul, să aibă suficient timp pentru a procesa numărul mare de probe din acest caz.

În final, decizia aparține Tribunalului. Simona Halep va avea și ea șansa de a-și prezenta argumentele în fața Tribunalului”, precizează ITIA.

>> Mesajul unui multiplu campion de Grand Slam după o nouă amânare în procesul Simonei Halep

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

>> Stere Halep, prima reacție în scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) a precizat care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională

>> Darren Cahill ia atitudine după scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep