Farul Constanța este noua campioană a României, după ce a revenit spectaculos și s-a impus cu 3-2 în fața celor de la FCSB. La meciul de la Ovidiu a fost prezent și tatăl Simonei Halep, iar acesta a fost întrebat despre scandalul pașaportului biologic al fostei lidere WTA.

Gheorghe Hagi, Stere Halep si Tania HalepFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

>> Darren Cahill ia atitudine după scandalul pașaportului biologic al Simonei Halep

Familia Halep speră ca „totul să iasă OK” în cazul de dopaj al Simonei

La finalul partidei, Stere Halep a sărbătorit pe teren alături de Farul: „Este o bucurie imensă, greu de explicat în cuvinte ce se poate întâmpla în sufletul unui sportiv. Campionii s-au născut la Constanţa”.

Stere s-a referit și la situația Simonei: „Sperăm să iasă totul OK”.

>> Cum se schimbă procesul Simonei Halep după acuzele ITIA - Precizările Agenţiei Naţionale Anti-Doping

Ce este mai precis un pașaport biologic

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP) este cel care monitorizează anumite „variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

„Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA, conform News.ro.

Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic antidoping cu următorul scop:

  • de a identifica sportivii care necesită atenţie suplimentară printr-o interpretare inteligentă şi în timp util a datelor din paşaport. ABP oferă informaţii valoroase care pot fi utilizate pentru a direcţiona mai eficient activităţile antidoping, cum ar fi testarea ţintă sau investigaţiile
  • de a urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) în conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial antidoping (Cod).

>> Răspunsul Simonei Halep după ce Patrick Mouratoglou a criticat dur ITIA în scandalul de dopaj

Audierea Simonei Halep în procesul de dopaj, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională