​​Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a oferit sâmbătă o primă reacție după ce ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) a precizat că există „neregularități” în pașaportul biologic al Simonei Halep.

Simona HalepFoto: FRANK MOLTER / AFP / Profimedia

>> Simona Halep și-a exprimat nemulțumirea față de ITIA în cazul întârzierii judecării cazului său de dopaj

ANAD spune că procesul Simonei Halep devine „mult mai complex” și că nu are acces la pașaportul biolog al sportivei

„Această nouă acuzație face ca procesul să devină mult mai complex, oferindu-i acesteia posibilitatea legală să se apere.

Pașaportul Biologic al Sportivului este revizuit de experți (APMU) acreditați de WADA, ce pot oferi informații care pot direcționa strategiile de testare doping ale organizațiilor care au rol de autoritate de testare și gestionare.

În cazul în care, expertul APMU identifică un rezultat pozitiv pe Pașaportul Biologic, autoritatea de management începe procedura conform Standardului de gestionare a rezultatelor, cu notificarea sportivului, incluzând drepturile, obligațiile și măsura suspendării provizorii obligatorii.

ANAD nu este autoritate de testare și de management în cazul în care e implicată sportiva Simona Halep, nu are acces la Pașaportul Biologic al acesteia, deoarece custodele pe Pașaportul Biologic în acest caz este ITIA”, se precizează pe siteul oficial al ANAD.

>> Patrick Mouratoglou spune că Simona Halep este hărțuită de ITIA

„Agenţia Naţională Anti-Doping nu se poate pronunţa pe acest caz, aflat în curs de desfăsurare, conformându-se astfel rigorilor de comunicare publică prevăzute în Codul Mondial Anti-Doping şi în Standardul internaţional de gestionare a rezultatelor.

În această etapă a procesului, întreaga comunicare este gestionată de Agenţia Internatională de Integritate a Tenisului” - Ştefan Rohnean, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

Ce este mai precis un pașaport biologic

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP) este cel care monitorizează anumite „variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

„Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA, conform News.ro.

Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic antidoping cu următorul scop:

  • de a identifica sportivii care necesită atenţie suplimentară printr-o interpretare inteligentă şi în timp util a datelor din paşaport. ABP oferă informaţii valoroase care pot fi utilizate pentru a direcţiona mai eficient activităţile antidoping, cum ar fi testarea ţintă sau investigaţiile
  • de a urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) în conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial antidoping (Cod).

Audierea Simonei Halep în procesul de dopaj, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională