​Rafael Nadal a fost nevoit să declare forfait pentru Roland Garros 2023, iar accidentarea suferită la Australian Open l-a făcut pe marele campion iberic să se gândească și la retragere. Ajuns la 36 de ani, Rafa a anunțat că 2024 va fi „probabil” ultimul său an în circuitul ATP.

Rafael NadalFoto: Asanka Brendon Ratnayake / AP / Profimedia

Rafael Nadal se va retrage din tenis în 2024

De 14 ori campion pe zgura de la Paris, ibericul a făcut anunțul în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o la Academia Rafa Nadal din Manacor.

„În ultimii ani, deși rezultatele au fost bune, viața mea de zi cu zi a fost la un nivel foarte scăzut. După pandemie, au fost ani foarte dificili din punct de vedere al efortului depus.

A fost un an dificil, chiar dacă a fost mascat de victorii. Îmi propun să las totul deoparte. În acest moment, nu sunt pregătit să concurez la nivelul de care am nevoie. Va trebui să pun curând punct carierei mele sportive. Voi încerca să-mi regenerez corpul.

Nu voi stabili o dată pentru revenirea pe teren. Se va întâmpla când o să fiu pregătit. Cupa Davis, la sfârșitul anului, poate fi un obiectiv. Și să încerc să abordez anul viitor cu garanții în ceea ce cred că va fi ultimul meu an în circuit.

Este dificil să prezic ce se întâmplă, cum va fi corpul meu. Las toate opțiunile deschise și văd care este cel mai bun program posibil. Vreau să joc ultimele turnee importante pentru mine.

Îmi este greu să îmi imaginez că organismul meu răspunde mai bine și să îmi prelungesc cariera. Nu sunt o persoană delirantă, nu cred că se va întâmpla o schimbare magică și totul va fi perfect.

Este perfect pentru mine să mă gândesc mai departe, dar, ca să nu existe neînțelegeri, am spus că intenția mea este aceasta. Orice este posibil, deși cred că este și puțin probabil.

O să mă opresc, nu o să mă mai antrenez. Au fost luni în care am avut multe momente de frustrare, dar există un moment în care trebuie să te oprești. Dacă nu mă opresc, nu cred că voi putea să mă întorc anul viitor. O deconectare îmi va face bine, și celor care îmi sunt alături” - Rafael Nadal, citat de Marca.

Rafael Nadal vrea să fie „la cel mai înalt nivel” în ultimul său an în circuit

„Ce se va întâmpla anul viitor nu știu. Nu știu dacă voi fi din nou competitiv pentru a câștiga Grand Slamuri, nu știu, după o pauză lungă este dificil, dar de ce nu. Voi încerca să-mi dau o șansă de a concura din nou.

Apoi, nu știu ce se va întâmpla. Voi încerca să mă asigur că ultimul meu an nu va fi doar o paradă, ci că pot concura la cel mai înalt nivel. Va trebui să așteptăm pentru a vedea dacă voi putea juca la Roland Garros.

Aș vrea să joc ceea ce este important pentru mine anul viitor, iar Jocurile Olimpice sunt importante pentru mine, dar nu știu.

Dacă am nevoie de invitații la turnee (n.r. va ieși din Top 100 ATP), presupun că nu va fi nicio problemă, cred că le-am câștigat. Vom face lucrurile în cel mai corect mod posibil” - Rafael Nadal.

Rafael Nadal nu vrea să-și încheie cariera printr-o conferință de presă

„Ceea ce mă determină să revin pe teren este faptul că nu-mi place situația în care mă aflu. Nu cred că merit să ajung așa. Că sfârșitul nu este într-o conferință de presă. Voi lupta pentru ca sfârșitul să nu fie așa.

Sunt mulțumit că în viața mea am făcut lucrurile pe care le-am considerat potrivite pentru a-mi atinge obiectivele.

Când va veni timpul să nu mai concurez, să fie cu satisfacția de a ști că am făcut tot ce a fost în puterea mea, să nu mă las. Întotdeauna merită să mai faci un efort, aceasta a fost filosofia mea și o mențin” - Rafael Nadal.

De știut:

  • Este pentru prima oară în ultimele 18 sezoane când Nadal ratează Roland Garros.
  • Nadal a adunat 112 victorii și doar 3 înfrângeri în cele 18 participări la Grand Slamul parizian.
  • Au trecut deja 119 zile de la ultimul meci disputat de Rafael Nadal: 4-6, 4-6, 5-7 vs Mackenzie McDonald (turul al doilea de la Australian Open).
  • Rafa a ajuns la nouă turnee importante ratate din cauza accidentării la mușchiul iliopsoas: Doha, Dubai, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Roma și Roland Garros.
  • Rafael Nadal va rămâne cu doar 445 de puncte în clasamentul mondial și va ieși din Top 130 ATP, lucru care nu s-a mai întâmplat din martie 2003.
  • Nadal a ocupat prima poziție în clasamentul ATP timp de 209 săptămâni. Rafa deține recordul privind numărul de săptămâni consecutive în Top 10 ATP (912, între aprilie 2005 și mai 2023).
  • Rafael Nadal a triumfat de 14 ori la Roland Garros şi are în palmares 22 de titluri de Grand Slam (se află la egalitate cu Novak Djokovic).