​De acum este oficial: Rafael Nadal nu va juca la Roland Garros 2023 (28 mai - 11 iunie), campionul en-titre al Grand Slamului de la Paris nereușind să se recupereze la timp după accidentarea suferită la Australian Open.

Rafael NadalFoto: Dita Alangkara / AP / Profimedia

>> Rafael Nadal a anunțat când se va retrage din tenis

Rafael Nadal s-a retras de la Roland Garros 2023

De 14 ori campion pe zgura de la Paris, ibericul a făcut tristul anunț în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o la Academia Rafa Nadal din Manacor.

„Sunt aici pentru diferite motive. Este imposibil pentru mine să joc la Roland Garros anul acesta. Decizia a fost luată de corpul meu. Nu intenționez să joc în lunile care vor urma.

Accidentarea pe care am suferit-o în Australia nu a evoluat așa cum mă așteptam. Participarea la Roland Garros este imposibilă. Nu voi putea fi acolo după mulți ani.

Mi se pare logic să fiu luat în calcul pentru Roland Garros, în condițiile în care sunt actualul campion al turneului. Sunt persoana care a câștigat de cele mai multe ori acolo, sunt mulți ani de rezultate excelente. Și este logic ca oamenii să se aștepte de la mine să revin, dar nu și de data aceasta” - Rafael Nadal, citat de Marca.

Rafael Nadal crede că se va retrage în 2024

„În ultimii ani, deși rezultatele au fost bune, viața mea de zi cu zi a fost la un nivel foarte scăzut. După pandemie, au fost ani foarte dificili din punct de vedere al efortului depus.

A fost un an dificil, chiar dacă a fost mascat de victorii. Îmi propun să las totul deoparte. În acest moment, nu sunt pregătit să concurez la nivelul de care am nevoie. Trebuie să pun curând punct carierei mele sportive. Voi încerca să-mi regenerez corpul.

Nu am de gând să stabilesc o dată de recuperare. Când voi fi pregătit, voi încerca să fiu. Cupa Davis, la sfârșitul anului, poate fi un obiectiv. Și să încerc să abordez anul viitor cu garanții în ceea ce cred că va fi ultimul meu an

Aș vrea să joc ceea ce este important pentru mine anul viitor, iar Jocurile Olimpice sunt importante pentru mine, dar nu știu” - Rafael Nadal.

De știut:

  • Este pentru prima oară în ultimele 18 sezoane când Nadal ratează Roland Garros.
  • Nadal a adunat 112 victorii și doar 3 înfrângeri în cele 18 participări la Grand Slamul parizian.
  • Au trecut deja 119 zile de la ultimul meci disputat de Rafael Nadal: 4-6, 4-6, 5-7 vs Mackenzie McDonald (turul al doilea de la Australian Open).
  • Rafa a ajuns la nouă turnee importante ratate din cauza accidentării la mușchiul iliopsoas: Doha, Dubai, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Roma și Roland Garros.
  • Rafael Nadal va rămâne cu doar 445 de puncte în clasamentul mondial și va ieși din Top 130 ATP, lucru care nu s-a mai întâmplat din martie 2003.
  • Nadal a ocupat prima poziție în clasamentul ATP timp de 209 săptămâni. Rafa deține recordul privind numărul de săptămâni consecutive în Top 10 ATP (912, între aprilie 2005 și mai 2023).
  • Rafael Nadal a triumfat de 14 ori la Roland Garros şi are în palmares 22 de titluri de Grand Slam (se află la egalitate cu Novak Djokovic).