​Holger Rune (20 de ani) a reușit a doua victorie consecutivă împotriva lui Novak Djokovic (și câți jucători se pot lăuda cu așa ceva), danezul trecând de liderul mondial în sferturile Mastersului de la Roma, scor 6-2, 4-6, 6-2.

Novak DjokovicFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Novak Djokovic, eliminat în sferturile ATP Roma de Holger Rune

Primul set a fost unul în care Holger l-a surclasat pe Nole din punct de vedere tactic: a venit cu multe surprize - scurte imediat după serviciu, sliceuri razante cu banda fileului, loburi din defensivă și chiar mingi înalte (așa zisele baloane) în momente în care nu deținea inițiativa de pe baseline.

Aflat în mare parte din timp cu un pas în urma adversarului, sârbul a cedat categoric primul set, scor 6-2.

Setul II

În setul al doilea, la scorul de 2-1 în favoarea sa Nole a cerut intervenția fizioterapeutului. Nu a fost însă nimic grav, liderul mondial continuând fără probleme disputa.

La 3-2 pentru Nole și 40-30 în favoarea sa, Rune are o dispută verbală cu arbitrul Mohamed Lahyani (în legătură cu o minge care a fost la limită - pe reluarea neoficială se poate vedea că danezul a avut dreptate).

Momentul îl influențează din punct de vedere mental pe nordic, iar după ce ratează un smash își pierde pentru prima dată serviciul (4-2 pentru sârb).

Danezul nu-și mai poate controla nervii, se ceartă cu arbitrul de scaun căruia îi reproșează, printre altele, că îl vânează de câte ori îl arbitrează și că își propune mereu să-l facă să pară „băiatul rău”.

Nole preia frâiele, pune trei gameuri între el și adversar (5-2), dar Rune nu renunță la luptă.

Se apropie până la 5-4, iar la 0-30 pe serviciul său intră în acțiune ploaia - jocul este suspendat. La reluare, Nole câștigă două puncte consecutive și trimite partida într-o manșă decisivă (6-4).

Setul decisiv

La 2-0 pentru Rune și cu un „time violation” primit din partea lui Lahyani, Djokerul își pierde răbdarea și se ia de arbitrul suedez. Liderul ATP îi reproșează că face prea multă „dramă” atunci când spune scorul și că nu pornește cronometrul atunci când trebuie.

Nole nu-și găsește ritmul, danezul profită și se distanțează la 4-0. În timp ce Rune se apără fantastic din aproape orice poziție, Djokovic irosește mingi din situații în care în mod normal nu o face.

Sârbul caută alibiuri în tribune și-i cere arbitrului să-i dea afară pe unii dintre spectatorii care vorbesc în timpul punctului. Pe teren însă, Nole pare un tânăr neinspirat, iar Holger jucătorul cu expriență care știe să aleagă perfect loviturile în funcție de necesități.

Djokerul dă unele semne de viață pe propriul serviciu, la 5-1 în favoarea adversarului. Limbajul corpului îl trădează însă pe sârb, el mocnind pe interior.

Rune nu lasă să-i scape situația de sub control și închide meciul cu serviciul, scor 6-2. Meciul de pe „Campo Centrale” a durat două ore și 20 de minute.

De știut:

  • În urma acestui rezultat, Rune conduce cu 2-1 în meciurile directe cu Djokovic.

2023, Roma: 6-2, 4-6, 6-2 pentru Rune

2022, Paris Masters: 3-6, 6-3, 7-5 pentru Rune

2021, US Open: 6-1, 6-7(5), 6-2, 6-1 pentru Nole

  • În semifinale, pentru Holger Rune urmează duelul cu învingătorul partidei dintre Casper Ruud (favorit 4) și Francisco Cerundolo (cap de serie 24).

Vor mai avea loc în sferturi

Yannick Hanfmann (101 ATP) vs Daniil Medvedev (favorit 3)

Stefanos Tsitsipas (favorit 5) vs Borna Coric (favorit 15).

Mastersul de la Roma are loc în perioada 10-21 mai, pe zgură, face parte din categoria ATP 1000, are premii totale în valoare de €7.705.780, Novak Djokovic este campionul en-titre, iar Rafael Nadal deține recordul de titluri de la Foro Italico (10).