Daria Snigur o învingea surprinzător pe Simona Halep în primul tur de la US Open (29 august 2022), dar nimeni nu se gândea atunci că acela ar putea fi ultimul meci din cariera româncei. La aproape nouă luni distanță, sportiva din Ucraina a vorbit despre cazul de dopaj în care este implicată fosta lideră WTA (a fost depistată pozitiv cu Roxadustat).

Simona Halep si Daria SnigurFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Daria Snigur vorbește despre o posibilă înscenare în cazul de dopaj al Simonei Halep

Snigur consideră că Simona este nevinovată și vorbește despre o posibilă înscenare în acest caz. Daria nu a mai obținut rezultate notabile după victoria de la Flushing Meadows (se află pe locul 169 în clasamentul WTA).

„​Cred că a fost o înscenare, în opinia mea, pentru că juca atât de bine înaintea acestei probleme! Ea nu are nevoie de doping. Este imposibil pentru Simona.

Nu cred (că Halep a fost tensionată în acel meci). Eu am venit din calificări, cred că Simona trebuia să câștige.

Voi fi foarte fericită când Simona va reveni. Voi fi foarte fericită pentru că este o persoană minunată, în opinia mea și o jucătoare foarte mare. Vom vedea. Cred că totul va fi bine” - Daria Snigur pentru Eurosport.

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

Într-un comunicat de pe siteul său oficial, ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) precizează exact care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep.

După ce fosta lideră WTA a precizat într-un amplu interviu pentru Tennis Majors că procesul ei durează prea mult și că vrea unele lămuriri din partea celor care se ocupă de caz, ITIA prezintă un comunicat cuprinzător.

În postarea de pe siteul oficial, ITIA vine și cu o concluzie care ar putea fi aplicată și în cazul Simonei Halep: un astfel de proces pentru dopaj poate dura și până la un an de zile până la verdictul final.

Printre altele, oficialii ITIA spun că toată acțiunea se complică din momentul în care un sportiv neagă acuzația. De la acel moment începe un proces prin care i se cere acestuia să prezinte dovezi care să argumenteze de ce testul efectuat (n.r. în cazul Simonei cel de la US Open 2022) a fost unul pozitiv.

Sunt implicate mai multe părți, în funcție de substanța în cauză putând fi vorba despre un proces de durată. Acțiunea în acest caz are loc între jucător, reprezentanții acestuia, ITIA și desigur laboratoarele acreditate de către WADA (Agenția Mondială Anti-Doping).

Pe lângă toți cei menționați, ITIA spune că ar putea apărea și părerile altor experți științifici.

De-abia după ce părțile implicate sunt convinse 100% că au toate dovezile necesare dosarul este mutat la un tribunal independent, în cazul Simonei fiind vorba despre Sport Resolutions (n.r. tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb).

Audierea, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

„La această vârstă (31 de ani), fiecare zi, săptămână şi lună pierdute sunt irecuperabile. Ţi-e frică de accidentări. Sunt şanse mai mari să ai accidentări după o perioadă prelungită fără meci. Şi da, cu cât trece timpul mai mult, cu atât este mai dificil să devii din nou competitiv”, spunea Simona Halep în interviul de la finalul lunii aprilie.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.