​După lidera mondială Iga Swiatek, a venit rândul unei alte sportive de top să ceară premii egale în tenis între femei și bărbați. Prezentă la Roma acolo unde participă la turneul de la Foro Italico, Ons Jabeur solicită conducătorilor sportului alb să egalizeze fondul de premiere între WTA și ATP la toate competițiile.

Ons JabeurFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

>> Ion Tiriac: „Nu sunt de acord cu egalitatea premiilor pentru baieti si fete in tenis"

Ons Jabeur, despre egalitatea de bani dintre femei și bărbați: „Nu înţeleg de ce trebuie să aşteptăm”

„Nu înţeleg de ce trebuie să aşteptăm. Este frustrant. E timpul pentru o schimbare. E timpul ca turneul să facă ceea ce trebuie”, spune Ons Jabeur, într-o intervenție pentru New York Times.

De aceeași părere este și Paula Badosa, fostă ocupantă a locului 2 în ierarhia WTA.

„Nu înţeleg de ce nu este egalitate acum (n.r. la turneul de la Roma). Nu ne-au informat. Au spus că asta este ce primim şi trebuie să jucăm” - Paula Badosa.

Turneul de la Roma oferă premii diferite pentru femei și bărbați. Ca idee, premiile pentru tabloul feminin sunt în valoare totală de 3,5 milioane de euro, în timp ce la masculin sunt de 7,7 milioane.

Turneele de Grand Slam s-au aliniat cerințelor din WTA, ele oferind premii egale pentru jucători și jucătoare.

Angelo Binaghi, președintele Federației de Tenis din Italia, a precizat că se lucrează intens pentru ca pe viitor premiile de la Roma să fie egale între femei și bărbați.

La toate turneele se joacă după același sistem: cel mai bun din trei seturi, excepție făcând doar cele de Grand Slam. La competițiile majore bărbații se întrec după sistemul cel mai bun din cinci seturi.

Turneele de la Indian Wells, Miami și Madrid (de categorie 1000, respectiv Masters - la fel precum cel de la Roma) oferă premii egale femeilor și barbaților.

Potrivit unui raport realizat de Financial Times, ATP a oferit în 2022 premii cu 75% mai mari decât WTA, acesta fiind cel mai mare decalaj începând din 2001.

>> Lidera WTA și explicația pentru care femeile trebuie să câștige la fel ca bărbații

De știut:

  • US Open a fost primul turneu care a oferit premii egale între bărbați și femei. Se întâmpla la ediția din 1973 de la Flushing Meadows.
  • Mai apoi, în 2001 Australian Open a urmat exemplul, iar începând din 2007 și Roland Garros și Wimbledon oferă premii egale pentru bărbați și femei.