​Sorana Cîrstea și-a respectat statutul de favorită și a câștigat (cu emoții mari) finala turneului WTA 125 de la Reus (Catalonia), sportiva noastră trecând, scor 6-1, 4-6, 7-6(1), de Elizabeth Mandlik, locul 147 mondial.

Sorana CirsteaFoto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Sorana Cîrstea, salt de 10 locuri în clasamentul WTA - Se va afla pe 34

Sorana (a doua favorită a întrecerii) a dominat cu autoritate debutul de meci: s-a desprins relativ rapid la 3-0, iar americanca a modificat o singură dată tabela în dreptul ei până la încheierea primei manșe, scor 6-1 în favoarea jucătoarei noastre.

După startul ratat de partidă, americanca a schimbat la nivel de plan tactic: a devenit mai agresivă, a condus mai mult punctele și a profitat și de unele erori din jocul Soranei.

Mandlik a ajuns să conducă ostilitățile, americanca fiind solidă în gameurile de la retur (4-0). Căderea din jocul sportivei noastre a fost una evidentă, iar Cîrstea a reușit să oprească seria câștigătoare a adversarei contra serviciului (4-1).

Sorana a dat semne reale de revenire, s-a apropiat până la 5-4 pentru americancă, dar manșa i-a revenit adversarei, scor 6-4, după ce jucătoarea noastră și-a mai cedat încă o dată serviciul.

În decisiv, Sorana a fost prima care a reușit breakul (2-1), dar nu a putut menține nivelul. A cedat pas cu pas inițiativa, iar cele două gameuri de serviciu pierdute au făcut ca americanca să se desprindă (aparent decisiv) la 5-2.

Cîrstea nu a cedat însă lupta: a pus în scenă o revenire impresionantă și a ajuns să egaleze la 5 (a salvat o minge de meci la scorul de 5-4). Nu a mai fost loc de breakuri, iar soarta finalei avea să fie decisă în tie-break.

Sorana a avut nervii tari, a arătat din plin experiența superioară și a reușit să se impună categoric, scor 7-1. A fost o finală electrizantă, cu multe răsturnări de situație și care s-a întins pe durata a două ore și 15 minute.

De știut:

  • Câștigarea turneului de la Reus (WTA 125) o va ajuta pe Sorana Cîrstea să aibă un salt important în ierarhia mondială de simplu. Astfel, sportiva noastră va acumula 1293 de puncte, iar de luni va ocupa locul 34 în clasament. Vorbim despre o urcare de 10 locuri.
  • Sorana Cîrstea va primi un cec în valoare de € 13.040 și 160 de puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • Elizabeth Mandlik va încasa € 7.390 și 95 de puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • Aflat la prima ediție, turneul Catalonia Open 2023 de la Reus (Spania) a făcut parte din categoria „WTA 125”, s-a jucat pe zgură și a oferit premii totale în valoare de 115.000 de dolari. Principala favorită a întrecerii a fost elvețianca Jil Teichmann (30 WTA).