​Iga Swiatek, aflată la Madrid acolo unde participă la turneul de categorie WTA 1000, cere premii egale în tenisul mondial între bărbați și femei, lucru care se întâmplă deja la turneele de Grand Slam.

Iga SwiatekFoto: Kamran Jebreili / AP / Profimedia

Iga Swiatek spune că uneori meciurile din WTA produc mai multă emoție decât cele din ATP

Poloneza mărturisește că tenisul are o situație financiară mult mai bună decât alte sporturi și își dorește cu ardoare ca premiile să fie egale în ceea ce privește cele două ramuri, WTA și ATP.

„Mai sunt lucruri de făcut (n.r. în tenis) în ceea ce priveşte egalitatea premiilor în bani în turneele WTA faţă de cele ale ATP.

Grand Slamurile sunt deja la acelaşi nivel, e bine, dar ar fi bine dacă WTA s-ar concentra pe acest subiect, dar nu vreau să spun mai multe pentru că sunt multe afaceri şi uneori politică.

Pot să spun doar că ar fi bine ca sportul nostru să fie egalitar, mai ales că facem cam aceeaşi treabă. Tenisul masculin este mai frumos de văzut, deoarece jucătorii pot face mai multe lucruri fiind mai puternici fizic şi biologic.

Dar tenisul feminin este mai consistent în ceea ce priveşte jocul. Au existat uneori mai multe emoţii, deoarece suntem femei şi dăm un pic mai multă emoţie” - Iga Swiatek, într-o conferință de presă susținută la Madrid.

Săptămâna trecută, Iga a câștigat turneul WTA 500 de la Stuttgart și a încasat un cec în valoare de €104.478. Asta în timp ce Carlos Alcaraz a triumfat la Barcelona (ATP 500) și a primit €475.000 pentru succesul său.

De știut:

  • US Open a fost primul turneu care a oferit premii egale între bărbați și femei. Se întâmpla la ediția din 1973 de la Flushing Meadows.
  • Mai apoi, în 2001 Australian Open a urmat exemplul, iar începând din 2007 și Roland Garros și Wimbledon oferă premii egale pentru bărbați și femei.
  • În turul al doilea de la Madrid, Iga Swiatek o va întâlni pe Julia Grabher (a 92-a sportivă a lumii în prezent).

WTA Mutua Madrid Open are loc în perioada 25 aprilie - 7 mai pe zgura din complexul de la Caja Magica. Face parte din categoria WTA 1000, are premii totale în valoare de $7.652.174, iar campioana en-titre este Ons Jabeur. Simona Halep s-a impus la edițiile din 2016 și 2017.